Annons

Om mellanöstern

Bitte Hammargren

Bitte Hammargren

DOHA Vad tänker en prickskytt som lyfter sitt vapen mot ett barn? Den frågan finns det anledning att ställa sig i många konflikter.

Just nu sprids bilder från en israelisk prickskytt på sociala medier. Det handlar om den 20-årige israeliske Mor Ostrovski som på sitt privata instagramkonto lade ut en bild där han ringat in ett barn i sitt kikarsikte. Electronic Intifada fångade upp bilden innan soldatens instagramkonto släcktes ned.

Ali Abunimah, grundare av Electronic Intifada, kallar bilden ”smaklös och avhumaniserande”, en form av ”war sporno”.

– Det förkroppsligar tanken att palestinska barn är måltavlor, skriver Abunimah.

Han påminner om hur Breaking the Silence dokumenterat vittnesmål från israeliska soldater som berättar om hur de i Nablus 2006-2007 avsiktligt sköt på barn, ibland med skarpa skott, ibland med gummimantlade stålkulor.

The Times of Israel skriver om ett annat uppmärksammat fall på sociala medier när en kvinnlig israelisk reservist 2010 lade ut en bild av sig själv på Facebook, där hon poserar tillsammans med en palestinsk fånge som belagts med handfängsel och ögonbindel. Efter den händelsen förklarade den israeliska militären IDF att den inte skulle tillåta soldater att lägga ut förnedrande bilder på sociala medier.

”IDF har inte svarat på frågor om (Ostrovskis) bild, men på lördagen togs den bort”, skriver Times of Israel.

 

Om bloggen


Bitte Hammargren bloggar om det händelserika Turkiet och Mellanöstern. Var SvD:s korrespondent för Turkiet och Mellanöstern 2001-2012. Medverkar regelbundet i SvD, numera som frilans.
Baserad i Stockholm men är ofta på resa.

Mottagare av Publicistklubbens stora pris 2008.

Kom hösten 2014 ut med boken Gulfen – en framtida krutdurk (Leopard förlag).

Kontakta Bitte Hammargren