Annons

Om mellanöstern

Bitte Hammargren

Bitte Hammargren

Den syriska flyktingkatastrofen eskalerar. I dagens SvD berättar fotografen Stefan Bladh och jag om hungrande, frysande och utbombade civila i Idlibprovinsen i norra Syrien.

Där sade många förtvivlade människor att den enda hjälp från omvärlden som når fram till dem, och som distribueras på ett rättvist sätt, kommer från turkiska IHH.

Men för varje dag är det också tusentals nya flyktingar som i sin desperation drivs över gränserna till grannländerna. I Zaatari-lägret i norra Jordanien träffade jag i november människor som hade gett sina småbarn sömnmedel så att de inte skulle ge ett pip ifrån sig under familjernas farliga vandring över till den jordanska sidan.

Sedan dess har tältlägret i Zaatari vuxit explosionsartat. Från årsskiftet har lägret, som tidigare hyste runt 30 000 hjälpsökande, tagit emot lika många till, alltså nu totalt runt 60 000. Omräknat till svenska förhållanden betyder det att från juli-november 2012 så växte tältstaden i Zaatari från noll invånare till en kommun av Karlshamns storlek. Och idag, drygt två månader senare, har lägret på den vindpinade platsen i den jordanska öknen lika många invånare som hela Östersunds kommun.

Flyktingströmmen till Zaatari månad för månad ger en bild över desperationen:

10 000 nyanlända i oktober

13 000 i november

16 413 i december

30 000 i januari

Bara igår togs ytterligare 4 400 syriska flyktingar emot i Zaatari. Under natten till idag kom ytterligare 2 000 personer, enligt FN:s flyktingorgan UNHCR.

De flesta som går över gränsen till Jordanien är flyktingar från södra Syrien: staden Daraa och dess omgivningar. Dessa utblottade människor säger ungefär samma sak till UNHCR som syriska internflyktingar i Idlibprovinsen sade till mig och fotografen Stefan Bladh: regimens artilleri och flygattacker riktas mot civila, egendom förstörs. Det råder brist på sjukvård, el, mat, bränsle och bensin vilket leder till att priserna på dessa förnödenheter skjuter i höjden.

Det är ett helvete för civila som är svårt att föreställa sig.

Jordanska myndigheter tvingas nu öppna ett nytt tältläger , Halabat, vid gränsen mot Syrien. Där är karg och kall öken, ett hårt klimat för dem som kämpar för att hålla barnen varma i tälten  om natten.

”I förra månaden föddes mellan sju och tio barn varje dag i Zaatari. Varje dag anländer nya familjer med spädbarn. Det är med stor sorg som vi tvingas rapporter att tre flyktingbarn omkom denna vecka”, skriver UNHCR i ett pressmeddelande idag.

Som läget ser ut i Syrien vet hjälporganisationernas ansvariga att flyktingkatastrofen kommer att öka ytterligare. Trots det har UNHCR, Unicef och andra hjälporganisationer svårt att få de medel de behöver för att hjälpa syriska flyktingar i grannländerna – för att inte tala om de de fyra miljoner nödlidande som finns inne i Syrien och som kanske också vill söka sig över landets gränser för att åtminstone få någon hjälp.

 

Om bloggen


Bitte Hammargren bloggar om det händelserika Turkiet och Mellanöstern. Var SvD:s korrespondent för Turkiet och Mellanöstern 2001-2012. Medverkar regelbundet i SvD, numera som frilans.
Baserad i Stockholm men är ofta på resa.

Mottagare av Publicistklubbens stora pris 2008.

Kom hösten 2014 ut med boken Gulfen – en framtida krutdurk (Leopard förlag).

Kontakta Bitte Hammargren