Annons

Om mellanöstern

Bitte Hammargren

Bitte Hammargren

Sahar, 14, bär på sin lillasyster Tasnim som är född i ett flyktingläger i Syrien. Här lever människor i dragiga tält i kyla, regn – och ibland i snö, utan ordnat försörjningssystem.

Fotografen Stefan Bladh och jag har besökt den provisoriska tältstad där Sahar och hennes familj lever utan synligt hopp om att kunna återvända till sina hem.

För de cirka en miljon syriska flyktingar som sökt sig till grannländerna finns i bästa fall nödtorftig hjälp från FN och andra hjälporganisationer. Men för miljontals syrier som är i akut behov av hjälp inne i landet är situationen än svårare. Många av dem har tvingats lämna utbombade hem. Och inte heller på rebellkontrollerat område känner sig människor säkra. Det de fruktar mest i dag på rebellkontrollerat område – utöver hungern, kylan och hopplösheten – är Assadregimens bombplan.

Mer om detta ska Stefan Bladh och jag berätta i söndagens SvD.

 

Om bloggen


Bitte Hammargren bloggar om det händelserika Turkiet och Mellanöstern. Var SvD:s korrespondent för Turkiet och Mellanöstern 2001-2012. Medverkar regelbundet i SvD, numera som frilans.
Baserad i Stockholm men är ofta på resa.

Mottagare av Publicistklubbens stora pris 2008.

Kom hösten 2014 ut med boken Gulfen – en framtida krutdurk (Leopard förlag).

Kontakta Bitte Hammargren