Annons

Om mellanöstern

Bitte Hammargren

Bitte Hammargren

Hamas förbjuder palestinska journalister i Gaza att rapportera för israeliska medier, rapporterar den läsvärda nättidningen Al-Monitor. Det är dåliga nyheter både för journalistiken i Gaza och för den israeliska allmänhetens möjligheter att få insyn i vanliga människors villkor i den isolerade enklaven.

Det är inte många palestinska journalister i Gaza som rapporterar för israeliska medier, men undantag finns i t ex den israeliska tv-kanalen Channel 10 och den vänsterliberala tidningen Haaretz. De flesta palestinska pressröster i Gaza som medverkar i israeliska medier vill inte uttala sig i eget namn för den Mellanösternfokuserade nättidningen al-Monitor. Så känsligt är det. Men det finns ett undantag: Abeer Ayoub som skriver för Haaretz.

– Jag kan definitivt säga att Haaretz, som jag har jobbat för på senare tid, är en objektiv medieorganisation. Om så inte vore fallet, hade jag inte jobbat för dem. Jag har alltid fokuserat på att skriva reportage med en mänsklig vinkel från Gaza och tidningen har accepterat och publicerat dem. Jag kan inte se att detta beslut från (Hamas-)regeringens sida gör någon nytta.

Abir Ayoub har försökt förmå Hamasstyret att ändra sig. Hon har argumenterat för att om de palestinska pressrösterna inifrån Gaza tystnar i israeliska medier så kommer dessa i stället att anlita de stora nyhetsbyråerna.

Det är att gå över ån efter vatten. Dessutom blir det lätt rundgång i journalistiken när allt fler medier utgår från allt färre (och ofta samma) nyhetskällor.

– Jag beklagar detta, för vi palestinier kommer att missa chansen att göra våra palestinska röster hörda inför den israeliska allmänheten, säger Abeer Ayoub till Al-Monitor (i denna nättidning medverkar journalister från Gaza, Jerusalem, Beirut, Aleppo, Washington och många andra platser).

Vi får bara hoppas att Journalistförbundet i Gaza i pressfrihetens namn kommer att ge Ayoub sitt stöd. I slutet av 1990-talet, när det ännu fanns en fredsprocess värd namnet, var jag ett par veckor kursledare för palestinska journalister i Gaza (inom ramen för ett Sidastött projekt). Jag vet från den kursen, lika väl som från mina besök i Gaza från början av 1980-talet och framåt,  att det finns många  kontakter mellan professionella palestinska och israeliska journalister. Haaretz egen namnkunniga reporter Amira Hass har själv bott  i Gaza under några år – vilket resulterade i hennes utomordentliga bok Drinking the Sea at Gaza.

Det faktum att väst bedriver en bojkottpolitik gentemot det folkvalda Hamasstyret i Gaza innebär också att EU och västvärlden i stort har frånhänt sig möjligheten att påverka den islamistiska myndigheten genom en kritisk dialog.

Det finns både cynism och dubbelmoral i Hamas beslut att strypa pressröster inifrån Gaza. Medan Hamas hindrar palestinska journalister i Gaza att berätta om hur livet där ser ut där för en israelisk allmänhet så tvekar inte Hamasledarna själva att  indirekt förhandla med staten Israel när de anser att de tjänar på det – som i fångutväxlingen 2011 eller i förra årets och tidigare vapenvilor som ingåtts med den israeliska staten med egyptisk underrättelsetjänst som mellanhand.

 

Om bloggen


Bitte Hammargren bloggar om det händelserika Turkiet och Mellanöstern. Var SvD:s korrespondent för Turkiet och Mellanöstern 2001-2012. Medverkar regelbundet i SvD, numera som frilans.
Baserad i Stockholm men är ofta på resa.

Mottagare av Publicistklubbens stora pris 2008.

Kom hösten 2014 ut med boken Gulfen – en framtida krutdurk (Leopard förlag).

Kontakta Bitte Hammargren