Annons

Om mellanöstern

Bitte Hammargren

Bitte Hammargren

Är Iran på väg att skaffa kärnvapen? Trots alla försäkringar från Teherans ledare om det bara finns fredliga syften bakom atomenergiprogrammet är många övertygade om motsatsen – inte minst de västregeringar som infört allt hårdare sanktioner mot iranska banker och oljeindustrin.

Det förs också en diskussion bland iranier och Irankännare i och utanför den islamiska republiken om vad som är hönan och ägget. Är det regimens fruktan för att USA (särskilt om Mitt Romney vinner valet) tillsammans med Israel och kanske med Saudiarabiens tysta medgivande kan gå till militärt angrepp, som får den att snabbt uppgradera anrikningen så att den kan få vapenuran och utveckla egna kärnvapen?

Om detta tvistar nu Irankännare. Det är också intressant att se vad ledande iranska atomforskare säger. Dr Akbar Etemad räknas som en av fäderna bakom Irans atomenergiprogram. Han började med det redan under den USA-stödde shahens tid på 1970-talet.

I en intervju 2008, långt innan EU infört sitt oljeembargo och andra hårda sanktioner mot Iran, fick han frågan om han trodde att regimen i Iran var på väg att utveckla kärnvapen?

Abkar Etemad svarade:

– Jag kan inte läsa andras tankar. Irans regering säger att den inte vill bygga en bomb. Men om du frågar mig, så har Iran inget annat val än att skaffa kärnvapen när nu landet blir utsatt för sådan isolering. Iran har inte längre något att förlora och inget att frukta från sanktioner. När Israel hotar med att angripa Iran, så vågar de göra det för att Israel har kärnvapen medan Iran saknar det.

– Den iranska regeringen kan måhända tänka att kärnvapen är deras enda försvar.

Den som vill läsa hela intervjun med Etemad från 2008 hittar den här i TIME Magazine.

Om bloggen


Bitte Hammargren bloggar om det händelserika Turkiet och Mellanöstern. Var SvD:s korrespondent för Turkiet och Mellanöstern 2001-2012. Medverkar regelbundet i SvD, numera som frilans.
Baserad i Stockholm men är ofta på resa.

Mottagare av Publicistklubbens stora pris 2008.

Kom hösten 2014 ut med boken Gulfen – en framtida krutdurk (Leopard förlag).

Kontakta Bitte Hammargren