Annons

Om mellanöstern

Bitte Hammargren

Bitte Hammargren

Upproren i arabvärlden har åter präglat mängder av seminarier i Almedalen. Starka kvinnor från Egypten, Jemen, Saudiarabien, Tunisien, Libyen och flera andra länder har stått på scenen, deltagit i seminarier eller i Cecilia Uddéns ”skäggradio”, när P1 sänder direkt varje dag från Almedalen.

I SvD framöver kommer ni att möta flera av dessa röster med kvinnor från arabvärlden. De bryter mot många stereotyper. De är inte kuvade! Det kan jag försäkra er efter att ha haft nöjet att resa tillsammans med flera av dessa starka profiler på färjan från Visby igår kväll.

Frågan om islamisterna – eller patriarkala skägg – tar över när de sekulära diktaturerna faller inledde Cecilia Uddéns ”skäggradio” i måndagens direktsändning från Almedalen. I diskussionen deltog jag från SvD och Islam Habib, Egyptenexpert på Svenska Amnesty. Det fortsatte med en telefonintervju med fotografen Tamara Abdul Hadi som har porträtterat arabiska män på ett sätt som luckrar upp fördomar: de står halvnakna och sårbara framför hennes kamera. I SvD skrev Hana al-Khamri om detta banbrytande fotoprojekt Föreställ dig en arabisk man. Tyvärr har jag inga rättigheter att visa bilderna här.

Själv medverkade jag i tre seminarier i Almedalen där den politiska utvecklingen i Egypten, det osäkra Libyen efter Gaddafiregimens fall och frågan om kvinnors ställning i arabvärlden stod i centrum. På Säkerhetspolitiskt sommartorg webbsänds alla seminarier direkt, men det går också att se dem i efterhand. När diskussionen hölls på engelska, som i ett Egyptensamtal där jag medverkade, kunde vi få kommentarer direkt från Kairo. Vilken överraskning! De internationella inslagen i Almedalen börjar få ringar på vattnet utanför Sverige.

En av mina favoriter i Almedalens talartribuner var den egyptiska forskaren Marwa Sharafeldin, som ni kommer att få möta även i SvD i sommar. På scenen stod också de unga svenskjemenistiska journalisterna och bloggarna Hana al-Khamri och Afrah Nasser. Lägg dessa namn på minnet!

Bståndsminister Gunilla Carlsson, utrikesminister Carl Bildt och handelsminister Ewa Björling hade ett eget seminarium om Arabiska våren, här länkat till regeringens hemsida. Och så måste jag  rekommendera Uddéns grilling av Bildt i skäggradion).

Nu är det het arabisk sommar och Egypten väntar på hur den nye presidenten Mohammed Mursi (ett av de ansade skäggen, han kommer från Muslimska brödraskapet) ska utse sin regering. Mer om utmaningarna som väntar Mursi hittar du i morgondagens SvD.

 

Om bloggen


Bitte Hammargren bloggar om det händelserika Turkiet och Mellanöstern. Var SvD:s korrespondent för Turkiet och Mellanöstern 2001-2012. Medverkar regelbundet i SvD, numera som frilans.
Baserad i Stockholm men är ofta på resa.

Mottagare av Publicistklubbens stora pris 2008.

Kom hösten 2014 ut med boken Gulfen – en framtida krutdurk (Leopard förlag).

Kontakta Bitte Hammargren