Om mellanöstern

Bitte Hammargren

Bitte Hammargren

KAIRO Egypten står på tå idag. Författningsdomstolen ska avgöra två ärenden som kan få dramatiska politiska följder – två dagar före starten av den sista och avgörande omgången i presidentvalet.

I presidentvalet på lördag och söndag står det på spel om Mubaraks siste premiärminister, flygvapengeneralen Ahmed Shafiq, ska bli ny statschef – eller om Brödraskapets Mohammed Mursi kommer att ta hem spelet.

Men författningsdomstolen kan ändra spelplanen helt. I dag faller avgörandet om huruvida den nyinstiftade isoleringslag, vilken förbjuder personer som hade topposter under Mubaraks tio sista år vid makten att bli valda till president eller andra höga ämbeten, verkligen stämmer överens med författningen.

Skulle författningsdomstolen erkänna denna nya lag faller Shafiqs kandidatur platt till marken och därmed måste sannolikt första omgången i presidentvalet göras om. Eller också finns en smal chans att man låter trean i första valomgången – den populäre nasseristen och vänstermannen Hamdin Sabahi – ställa upp mot Mursi.

Det är inte många egyptier som tror att så kommer att bli fallet. Men faktum är att även militärstyret, Scaf, först godkände lagen innan Shafiq överklagade den – varmed den hamnade i författningsdomstolen.

I det andra avgörandet ska domstolen ta ställning till hur valet till parlamentet ägde rum i vintras. Det gäller främst de formellt oberoende mandaten, som i många fall inte alls gick till oberoende kandidater utan till de välorganiserade islamistiska partierna.

Men det är nu inte många som tror att författningsdomstolen bara kommer att tolka grundlagen i sina beslut. Den kommer sannolikt att ta starka politiska hänsyn. Egypten är inte den rättsstat som revolutionärerna på Tahrirtorget önskade sig när de revolterade mot Mubarak.

Men det är ett land som sjuder av förändringsvilja trots allt och där alla pratar politik. Redan när jag passerade passkontrollen och tullen på Kairos internationella flygplats igår började egyptier spontant prata politik med mig och fråga vad jag tror om författningsdomstolen, presidentvalet och allt det andra. De som frågade var Kairobor som inte vill rösta på någon av kandidaterna – varken Shafiq eller Mursi. ”Oavsett vem blir de bara marionetter till militären”, hette det.

 

Om bloggen


Bitte Hammargren bloggar om det händelserika Turkiet och Mellanöstern. Var SvD:s korrespondent för Turkiet och Mellanöstern 2001-2012. Medverkar regelbundet i SvD, numera som frilans.
Baserad i Stockholm men är ofta på resa.

Mottagare av Publicistklubbens stora pris 2008.

Kom hösten 2014 ut med boken Gulfen – en framtida krutdurk (Leopard förlag).

Kontakta Bitte Hammargren
Fler bloggar