Annons

Om mellanöstern

Bitte Hammargren

Bitte Hammargren

Det har varit 14 attentat i Sinaiöknen mot de pipelines som förser Israel och Jordanien med egyptisk naturgas. Dessa attentat har mötts av förståelse på gatorna i Kairo. Skälet är att avtalen missgynnat det fattiga Egypten.

Egypten har via bolaget EMG (East Mediterranean Gas Company) exporterat naturgas till förmånliga priser för köparna i Israel och Jordanien – under världsmarknadens, heter det i Kairo. Även västexperter har bekräftat för mig att priset legat under världsmarknadens. Avtalet med Jordanien omförhandlades efter Hosni Mubaraks fall 2011. Men inte med Israel – fram tills nu. Det senaste avtalet tecknades 2005 och löpte på 20 år.

Men i dag, söndag, fick EMG ett meddelande från det nationella egyptiska bolaget EGAS att man säger upp avtalet med Israel, rapporterar Haaretz. Egypten har ett presidentval framför sig och ingen presidentkandidat med segervittring klarar av att försvara det gasavtal som missgynnat den egyptiska ekonomin. Ministrar och tjänstemän ur Mubaraks fallna regering har blivit anklagade för att ha tagit mutor när de förhandlade fram uppgörelsen.

Egypten har ett fredsavtal med Israel, men freden är kall och temperaturen ser bara ut att sjunka ytterligare. Meddelandet om att avtalet sagts upp ensidigt sprids som BREAKING NEWS runt om på tv-kanaler, bloggar och nyhetssajter i Mellanöstern. Ett omförhandlat gasavtal med Israel kan i sin tur öka de sociala klyftorna i Israel, där man förra sommaren kände av starka sociala ungdomdsprotester – vilka med stor sannolikhet kan komma igen. Israel har fått nära hälften av sitt behov naturgas tillgodoställt via pipeline från Egypten. Och nu ökar priset för de leveranserna.

Här några axplock från twitterflödet:

@arabist The cancellation of the Egypt-Israel gas deal is not a breach of the peace agreement at all.

@Zeinobia Guys Egypt cancels the gas deal with Israel

‏ @mina_el_naguib However corrupt it was, termination of the Egypt Israel gas deal looks like a thinly veiled attempt to win over government skeptics.

Andalusi ☪ أندلسي ‏ @Andalusi_ The Weird thing that Egypt isn’t the one who announced the cancellation …. Israel did

Enligt Reuters planerar internationella aktieägare i East Mediterranean Gas Company rättsliga åtgärder mot Egypten och de tänker uppvakta ”olika länders regeringar” som svar på EGAS ensidiga uppsägning av gasavtalet med Israel.

 

Om bloggen


Bitte Hammargren bloggar om det händelserika Turkiet och Mellanöstern. Var SvD:s korrespondent för Turkiet och Mellanöstern 2001-2012. Medverkar regelbundet i SvD, numera som frilans.
Baserad i Stockholm men är ofta på resa.

Mottagare av Publicistklubbens stora pris 2008.

Kom hösten 2014 ut med boken Gulfen – en framtida krutdurk (Leopard förlag).

Kontakta Bitte Hammargren