Syrisk oppositionell: Sälj inte telekom till Assad

– Vi vill att Sverige bojkottar försäljning av telekom till Syrien, sade regimkritikern George Sabra, en av talespersonerna för Syriska nationalrådet, när han ikväll talade i ABF-huset i Stockholm. Hans poäng är att sådan teknik används av Assadregimen för att spåra oppositionella.

Liknande kritik har Nobels fredspristagare Shirin Ebadi tidigare framfört om Ericssons affärer i Iran. Och som ett brev på posten sände i kväll SVT:s Uppdrag granskning ett reportage om Telia Soneras försäljning av telekom till diktaturer som Vitryssland, Azerbajdzjan och Uzbekistan. (Enligt uppgift uppgår det svenska ägandet i bolaget till 37 procent).

På twitter ser jag flera vassa kommentarer efter Uppdrag granskning: ”Fel låt vann” har fått en helt ny innebörd, konstaterar Lena Sundström med anledning av den azerbajdzjanske medborgare som kallades till säkerhetstjänsten för att han röstat på ärkefienden Armeniens bidrag i Melodifestivalen.

Och det kan knappast ha undgått någon att Telias representant pratade om  ”brottsbekämpning” i diktaturer, när det handlade om hur dotterbolaget i Vitryssland möjliggör för KGB att jaga regimkritiker, som försöker organisera sig eller använda sig av sin yttrandefrihet.

Att Uppdrag granskning sänds just i kväll, samtidigt som Stockholm Internet Forum pågår i Frösundavik med några hundra utländska nätaktivister – varav många från diktaturer – ser vältajmat ut (även om tajmingen kanske var en slump). Men deltagarna kommer att få något nytt att prata om i pauserna.

 

Visa kommentarer (0 st)

Välkommen att säga din mening på SvD.se. Våra regler är enkla: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. För att få kommentera på SvD.se måste du registrera ett konto med Disqus eller använda ett befintligt konto på Facebook, Google, Yahoo eller OpenID.
Vänliga hälsningar, Fredric Karén, chefredaktör SvD.se Läs reglerna i sin helhet

Ukrainas utrikesminister talar med John Kerry, USA:s utrikesminister, och Catherine Ashton, EU:s utrikesrepresentant, efter mötet som ledde fram till ett avtal om Ukrainakrisen. Ukrainakrisen

”Helt rätt taktik
från USA:s sida”

Expert om avtalet efter Genèvemötet: Stora frågor kvarstår.

Ukraina trappar upp operation

Hårdare tag mot separatisterna i Charkiv.

En arresteringsorder
utfärdad för kapten

tragedin i sydkorea

Tredjestyrman vid rodret.

Problem växer: Barn svälter sig ofrivilligt

ny statistik

Trefaldig ökning sedan 90-talet.

Justus, 8, har aldrig ätit sig mätt

”Togs inte på allvar – sågs som hysteriska föräldrar”.

Minst elva döda
på Mount Everest

Just nu

Ytterligare tre personer saknas.

”Nu är det dags för Y
på nummerplåtarna”

Fröbergs bilar

Snart förändras regskyltarna.

Nuon-köp kan ha nått finansdepartementet

Medieuppgifter: Fick information om affären.

Våldtäktsmän kan marschera vidare

Tar examen som ostraffade våldtäktsmän.

Sju framgångsvanor från specialförbandet

Så kan Navy Seals inspirera dig till succé.

”Nationella proven
skapar förvirring”

BRÄNNPUNKT

Lärare om problem med bedömningarna.