Syrisk oppositionell: Sälj inte telekom till Assad

– Vi vill att Sverige bojkottar försäljning av telekom till Syrien, sade regimkritikern George Sabra, en av talespersonerna för Syriska nationalrådet, när han ikväll talade i ABF-huset i Stockholm. Hans poäng är att sådan teknik används av Assadregimen för att spåra oppositionella.

Liknande kritik har Nobels fredspristagare Shirin Ebadi tidigare framfört om Ericssons affärer i Iran. Och som ett brev på posten sände i kväll SVT:s Uppdrag granskning ett reportage om Telia Soneras försäljning av telekom till diktaturer som Vitryssland, Azerbajdzjan och Uzbekistan. (Enligt uppgift uppgår det svenska ägandet i bolaget till 37 procent).

På twitter ser jag flera vassa kommentarer efter Uppdrag granskning: ”Fel låt vann” har fått en helt ny innebörd, konstaterar Lena Sundström med anledning av den azerbajdzjanske medborgare som kallades till säkerhetstjänsten för att han röstat på ärkefienden Armeniens bidrag i Melodifestivalen.

Och det kan knappast ha undgått någon att Telias representant pratade om  ”brottsbekämpning” i diktaturer, när det handlade om hur dotterbolaget i Vitryssland möjliggör för KGB att jaga regimkritiker, som försöker organisera sig eller använda sig av sin yttrandefrihet.

Att Uppdrag granskning sänds just i kväll, samtidigt som Stockholm Internet Forum pågår i Frösundavik med några hundra utländska nätaktivister – varav många från diktaturer – ser vältajmat ut (även om tajmingen kanske var en slump). Men deltagarna kommer att få något nytt att prata om i pauserna.

 

Visa kommentarer (0 st)

Välkommen att säga din mening på SvD.se. Våra regler är enkla: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. För att få kommentera på SvD.se måste du registrera ett konto med Disqus eller använda ett befintligt konto på Facebook, Google, Yahoo eller OpenID.
Vänliga hälsningar, Fredric Karén, chefredaktör SvD.se Läs reglerna i sin helhet

Ukrainska soldater vid vägspärr utanför Slovjansk på torsdagen. Just nu | Hårda strider

Svenskar nobbar Rysslandsresor

Ukrainakrisen

Resebyrå: ”Rädda att ett krig kan starta.”

Val 2014: Tänker du rösta på rätt parti?

Värdera dina åsikter i SvD:s valkompass.

Arbetsbefriad vd får 9,5 miljoner för 2014

Avtal

Tidigare toppen behöver inte arbeta.

Nu har sommaren
kommit till Sverige

Ovanligt tidigt – Stockholm börjar om från noll.

”Nymphomaniac hemsk för barnen”

Kultursvep

”De kallar henne för Oreo”.

Webb-tv

Lyssna: Så lät det när prinsessan lekte DJ

fick applåder

Gjorde succé på rundresa.

Regeringen vill ha Jas med kryssningsrobot

Kritik

Svenska freds: ”Kan ökar sprickan”.

Världens 7 dyraste miliätärmakter

Lista

Så rustar världens sju dyraste militärmakter upp.

”Bostadsrobot” knep lägenheter

bostadsbluff

”I praktiken har det varit omöjligt att få en lägenhet.”

”De har kapat tre
år av mina studier”

300 lärarstudenter får utbildning underkänd.