Kvällens skräll i Kairo

Egyptens valkommission har diskat tio presidentkandidater, däribland några av de favorittippade. Men än är inte sista ordet sagt. Det ska komma på måndag när tiden för överklaganden gått ut. Men eftersom valkommissionen är utsedd av militärstyret Scaf  kommer de slutgiltiga beskeden att tolkas som politiserade – hur de än ser ut.

Enligt kvällens rapporter från Kairo har Muslimska brödraskapets kandidat Khairat al-Shater samt liberalen och den förre presidentutmanaren Ayman Nour blivit underkända på grund av villkoren för deras benådning ur fängelse.

Salafisternas ledare Hazem Salah Abu Ismael (som ligger bra till i mätningarna) har blivit diskad på grund av hans avlidna mammas amerikanska pass. I det nationalistiska Egypten får inga presidentkandidater ha utländsk bakgrund.

Den gamle spionchefen Omar Suleiman, som Mubarak utnämnde till vice president under sina sista dagar vid makten, har blivit diskad på grund av att de obligatoriska 30 000 namnunderskrifterna har blivit ifrågasatta. Suleiman kandiderade i sista minuten, men lyckades trots det lägga fram långt fler än 30 000 underskrifter. Men 3 000 av signaturerna har underkänts. Han måste ha viss geografisk spridning på sina namngivna supportrar för att kandidaturen ska bli giltig.

Alla dessa fyra tänker överklaga valkommissionens beslut. Abu Ismaels advokat förväntar sig en ”stor kris” under de närmaste timmarna.

Engelska Al Jazeera har mer att berätta här. Via twitter hittade jag en snabb och tydlig sammanställning av egyptiske @Bassem_Sabry om orsaken till att tio kandidater underkänts.

Egypten sedan den ofullbordade 25-januari-revolutionen fortsätter att överraska.

 

Visa kommentarer (28 st)

Välkommen att säga din mening på SvD.se. Våra regler är enkla: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. För att få kommentera på SvD.se måste du registrera ett konto med Disqus eller använda ett befintligt konto på Facebook, Google, Yahoo eller OpenID.
Vänliga hälsningar, Fredric Karén, chefredaktör SvD.se Läs reglerna i sin helhet

 • http://mali-mylife.blogspot.com/ Mali

  Wow!! Det är ju verkligen hur bra som helst!! Jag antar att dem inte är så vana vid Second hand i New York då?? Butiken som säljer de återvunna kläderna får mer än gärna öppna i Sverige :) :)

 • http://www.facebook.com/people/Tobias-Wallin/516001791 Tobias Wallin

  Med tanke på att LO fortsätter att officiellt förneka att svenska arbetskraftskostnader kan bli för höga, och att svenska lönenivåer styrs med instrument som ersättningsnivåerna i transfereringssystemen, förleder de individer i arbetskraften i ett läge då samhällsekonomin varken i Sverige eller på andra håll tål ytterligare belastning.
   
  Historiens dom över exempelvis politruker i Stalins tjänst, som administrerat hungersnöd över delar av Sovjet är hård. Varför ska framtidens (2012?)betraktare se annorlunda på svenska fackombud som myglat fram svält och förintelse över alla de kunnat komma åt för att få fortsätta sin navelskådning och slippa se uppenbara samband? Svenska fackombud går att dra inför rätta som direkt fortsättning på Nürnbergprocesserna.

 • Anonym

  Ojdå, menar du det? Man häpnar! Tänka sig. ;-)

 • Anonym

  Det finns mycket man kan skylla på svenska fackföreningarna, men att jämföra dom med Stalin och nazistiska krigsförbrytare är ändå så överdrivet att det knappast är värt att kommentera.

 • Anonym

  Jag har alltid tyckt att LO skulle frigör sig från Socialdemokratin, men vid närmare eftertanke är det nog viktigare att Socialdemokratin frigör sig från LO.
  Alla arbetande människor som frivilligt stannar kvar i detta ombudsmannavälde LO borde hälsoundersökas.

 • Anonym

  Men kolla LO och jämför med grunderna för fascism, nämligen korporativismen som LO /SAP ligger farligt nära!

 • Anonym

  ”Som fan läser bibeln.” är ju ett ordspråk som osökt kommer fram som omdöme av LO’s artikel!

 • Anonym

  Tycker inte att LO tidningens analys av torsdagens ledare var speciellt märklig. Allt står ju där ”Alla de hundratusentals människor som bor i de drabbade områdena och som inte har plundrat och härjat har uppenbarligen kunnat avstå. Detta trots att de också lider av de stora sociala problem som alla vet att många brittiska städer är fulla av.”
  Alltså: Sluta klaga, det är inte så farligt. Bara du sliter livet ur dig kan du till och med få arbeta i kiosk. 

 • Anonym

  Almkvist kan låtsas oförstående hur mycket han vill – det är ju uppenbart att LO-tidningen faktiskt har rätt om konsekvenserna av hans ledare.
  De få som gör uppror borde istället göra som de många som inte gör det säger Almkvist – bla de som ”försöka hanka sig fram på två jobb med långa arbetstider”.
  LO-tidningen har alltså helt rätt när de säger att Almkvist ”ger egna råd till dem som fått det sämre” – för det är ju precis vad han gör. Han tycker de borde hanka sig fram på två jobb istället för att protestera.

  Att Almkvist känner sig påhoppad av att hans egna ord används mot honom är tydligt, men problemet här är inte att LO-tidningen vränger Almkvists ord – utan att Almkvist själv inte kan uttrycka sig retoriskt skickligare än han gör.

 • Anonym

  Ironiskt att Almkvist både här och i sin föregående ledare argumenterar med precis samma argument som diktatorerna i arabländerna använder mot sina medborgare.

 • Anonym

  Vad LO-tidningen gör är att avsiktligt misstolka SvD, bl a genom att använda ett citat i ett helt annat sammanhang än i SvD-ledare. Ett lögnaktigt beteende.

 • http://www.facebook.com/people/Bulten-Bo/740941228 Bulten Bo

  Istället för att plocka ut lön från det med förlust gående SvD kunde ju ledarskribenterna efter uträttat förvärv 17.00 på kvällen gå och jobba på ett jobb till, gärna med ”lång arbetstid”; se där, ett konstruktivt förslag för att bryta bidragsberoendet.

 • Mulligan

  Just det, gillar man inte meddelandet så kan man alltid kritisera budbäraren.

 • http://twitter.com/Evergirl Evergirl

  Jag antar att ni redan läst den här artikeln? http://www.dailymail.co.uk/debate/article-2024284/UK-riots-2011-Liberal-dogma-spawned-generation-brutalised-youths.html
  Om inte, rekommenderas den skarpt, den tar upp många intressanta poänger (som jag dock inte tror att LO vill se eller ens diskutera.. ;-) )

 • Mulligan

  Ja, eller försöka förkovra dig och ”bli” något, men det är förmodligen alldeles för ansträngande

 • http://www.facebook.com/people/Bulten-Bo/740941228 Bulten Bo

  Kritisera? Det var ju Almqvist själv som framförde idén om dubbla jobb.

 • Anonym

  Almkvist rekommenderar inte dubbla jobb, han bara konstaterar att detta förekommer. Du gör dig skyldig till samma feltolknig av ledaren som LO-tidningen, avsiktligt eller möjligen på grund av slarvig läsning, men hur som helst fel.

 • http://www.facebook.com/people/Bulten-Bo/740941228 Bulten Bo

  Dom dubbelarbetande framhålls som föredömen av Almkvist, så gör även jag.

 • Anonym

  Ärligt talat – har du läst ledaren? Vad Almqvist skriver är ju att ungdomarna plundrar ifrån de männiksor som har tvingats ta dubbla arbeten. Inte nångonstans förspråka han att människor skall ha dubbla arbeten?! Nä, läs ordentligt före du ger dig på någon

 • http://www.facebook.com/people/Bulten-Bo/740941228 Bulten Bo

  Han skriver att brutala nedskärningar, framtvingade åtstramningsåtgärder, hög fattigdom och polisarrogans inte kan förklara upploppen, detta eftersom vissa människor har dubbla arbeten och därför inte deltar i upploppen.

  Jag förespråkar bara att skribenten skulle kunna ta del av den verklighet han själv beskriver och ger som föredöme och därigenom bryta sitt bidragsberoende, varför är det så upprörande?

 • Anonym

  Eller kanske läsa på lite innan man öppnar mun?
  När studenterna genomfört massprotester mot drastiskt försämrade villkor (bla höjda skolavgifter) – och vissa på fullt allvar föreslå legaliserad organförsäljning som ett sätt för dem att finansiera sina studier – då KAN alla inte längre förkovra sig och ”bli” nåt som du tuggar om.
  Men det är ju lätt att snacka om sånt man inte vet nåt om när man sitter mätt och nöjd bakom ett tangentbord många hundra mil bort.

 • Inge Larsson

  Eftersom det här är en blogg så tar jag mig friheten att dua Gustaf.

  Hej Gustaf!

  Du skriver att det är en nyhet för dig att Du inte ser ”någon koppling mellan kriminalitet och social utslagning”. I din ledare skriver Du emellertid detta: ”…det finns inget orsakssamband mellan sociala problem och kriminalitet.” Vilken uppfattning är det Du står för? Eller ägnar Du dig åt hårklyverier? Menar du att ”orsakssamband” inte kan förstås som ”koppling” och ”social utslagning” inte är ett uttryck för ”sociala problem”? Att som du gör glida över till plattityden att den som begår ett brott är ansvarig för det är inte vad jag förväntar mig av en ledarskribent. Vad diskussionen rör sig om är inte huruvida de som passar på att plundra butiker begår brott eller inte utan hur plundringarna kan förklaras. Och då är vi oundvikligen tillbaka i det Du kallar kontexten, nämligen de socioekonomiska sammanhangen i det brittiska samhället. Mer specifikt intressant är hur det ser ut i Londonområdet. Kan vi vara överens om det?

 • Anonym

  Han skriver attt de:Den stora majoriteten människor har istället valt att göra vad de kan för att göra sin tillvaro bättre. Man startar en liten kvartersbutik eller ett snabbmatshak. Man försöker hanka sig fram på två jobb med långa arbetstider. Det är dessa människor som förövarna har givit sig på, inte makten. Det är de fattigas drömmar som brinner, inte de rikas.
  Alltså att de människor nu som sysslar med plundring och förstörelse just ger sig på de människor som startat en lite butik eller snabbmatshak, att de är deras butiker och drömmar som plundrarna krossar.
  I början av min karriaär som egen företagare, arbeta jag under flera år 10 – 15 timmar om dagen sex dagar i veckan under flera år – just för att de då behövdes. Livet har olika perioder, amn kan inte få allt serverat gratis, man behöver ta eget ansvar för sin försörjning och det gör maninte genom att plundra och förstöra för andra människor.

 • http://www.facebook.com/people/Bulten-Bo/740941228 Bulten Bo

  ”man behöver ta eget ansvar för sin försörjning”

  Det är ju just det jag föreslår att Svd:s ledaravdelnins ska göra istället för att leva på presstöd.

 • Anonym

  Det kan jag hålla med – presstödet behövs ses över.

 • Anonym

  Man vet vad där står, när man vet var det står.
  De som lutar sig mot marxistiska teorier har skaffat sig en ekonomisk förklaringmodell till allt.
  Läs Dalademokratenn Norrländsan (NSD) eller Aftonbladet. De har alla klasskillnader och/eller ekonomiska förklaringar till varför ungdomar är huliganer, barn i skolan får dåliga betyg, krig och upplopp. En sådan modell avpersonifierar det personliga ansvaret. Det är samhällets fel, föräldrarnas fel, direktörernas fel att just jag blivit som jag blivit och är som jag är. Journalister inom olika medier, tidningar, radio, TV gör alla samma sak, trycker på sin förklaringsmodell på allt som händer och analyserar efter sitt schema. Varje händelse, från  finanskris, terrorism,till problem i bostadsområden, barns fritidsintressen utnyttas till att förstärka den egna teorin om sakernas orsakssamband. Man vet varför innan något redan hänt. 

 • Anonym

  Vad är det som överraskar? Att naiviteten fått sig ytterligare en törn?

 • Bitte Hammargren

  Med ett svärdshugg är tre av de främsta presidentkandidaterna borta ur leken – den förre spionchefen Omar Suleiman, brödraskapets strateg Khairat al-Shater och salafisten Hazem Saleh Abu Ismael – så vida inte deras överklaganden leder till resultat imorgon, måndag.  
  Ingen kan med säkerthet säga vem som blir statschef i arabvärldens folkrikaste land när första omgången av presidentvalet hålls i maj (med en andra omgång i juni ifall ingen får minst 50 procent).Den förre utrikesministern Amr Moussa ligger bra till, liksom den avhoppade muslimbrodern och läkaren Aboul Fattouh samt brödraskapets ledare Mohamed Morsi. Men opinionsmätningar är osäkra i Egypten. Här är en bra sammanfattning av läget inför valet just nu: http://anarabcitizen.blogspot.se/2012/04/abul-fotouh-morsy-and-moussa-who-will.html

Så blir din ekonomi
med de nya skatterna

De här aktiviteterna kommer att ta mer ur plånboken snart.

Orutinerad spelar från start i kväll

startelvan

Gör sin första tävlingslandskamp.

Allt annat än seger är ett fiasko

em-kval

Lindblad inför Moldavien-matchen.

KD vill höja priset för SL-kortet varje år

landstinget

"Bättre än stor engångshöjning”.

Åkesson håller fast
vid SD:s ultimatum

Svaret till partisekreteraren: ”Give'em hell”.

”David Lagercrantz
är ett idiotiskt val”

Hård kritik mot David Lagercrantz.

Fröna som är mer än bara topping

LISTA

De 7 nyttigaste fröna du kan äta.

10 livsmedel som gör dig gladare

Lista

Inte bara choklad som höjer humöret.

Persson slås av politisk stabilitet

lista: citat

Sagt av de svenska ministrarna som besökt kommunistlandet Kina.

Facebook bygger en
stor flotta av drönare

Zuckerbergs projekt ger nät till fem miljarder.

”Oförberedd regering skapar osäkerhet”

BRÄNNPUNKT

Ullenhag (FP): Möten ställs ofta in.

Här är tio oväntade strandparadis

Bilder

"Det kan vara dags att tänka om".

Grafikspecial

Flight 9525 i flyghistoriens sken

10 värsta krascherna • Färre olyckor • Bolag med flest döda • Där sker olyckorna

”Affärer är livsluft, kan bara inte sluta”

Affärsbragd

Gunilla von Platen har 15 bolag.

Här är läsarnas tio kandidater

SvD Affärsbragd

Dags att utse 2015 års entreprenör.