Annons

Om mellanöstern

Bitte Hammargren

Bitte Hammargren

Egyptens valkommission har diskat tio presidentkandidater, däribland några av de favorittippade. Men än är inte sista ordet sagt. Det ska komma på måndag när tiden för överklaganden gått ut. Men eftersom valkommissionen är utsedd av militärstyret Scaf  kommer de slutgiltiga beskeden att tolkas som politiserade – hur de än ser ut.

Enligt kvällens rapporter från Kairo har Muslimska brödraskapets kandidat Khairat al-Shater samt liberalen och den förre presidentutmanaren Ayman Nour blivit underkända på grund av villkoren för deras benådning ur fängelse.

Salafisternas ledare Hazem Salah Abu Ismael (som ligger bra till i mätningarna) har blivit diskad på grund av hans avlidna mammas amerikanska pass. I det nationalistiska Egypten får inga presidentkandidater ha utländsk bakgrund.

Den gamle spionchefen Omar Suleiman, som Mubarak utnämnde till vice president under sina sista dagar vid makten, har blivit diskad på grund av att de obligatoriska 30 000 namnunderskrifterna har blivit ifrågasatta. Suleiman kandiderade i sista minuten, men lyckades trots det lägga fram långt fler än 30 000 underskrifter. Men 3 000 av signaturerna har underkänts. Han måste ha viss geografisk spridning på sina namngivna supportrar för att kandidaturen ska bli giltig.

Alla dessa fyra tänker överklaga valkommissionens beslut. Abu Ismaels advokat förväntar sig en ”stor kris” under de närmaste timmarna.

Engelska Al Jazeera har mer att berätta här. Via twitter hittade jag en snabb och tydlig sammanställning av egyptiske @Bassem_Sabry om orsaken till att tio kandidater underkänts.

Egypten sedan den ofullbordade 25-januari-revolutionen fortsätter att överraska.

 

Om bloggen


Bitte Hammargren bloggar om det händelserika Turkiet och Mellanöstern. Var SvD:s korrespondent för Turkiet och Mellanöstern 2001-2012. Medverkar regelbundet i SvD, numera som frilans.
Baserad i Stockholm men är ofta på resa.

Mottagare av Publicistklubbens stora pris 2008.

Kom hösten 2014 ut med boken Gulfen – en framtida krutdurk (Leopard förlag).

Kontakta Bitte Hammargren