Annons

Om mellanöstern

Bitte Hammargren

Bitte Hammargren

JERUSALEM Mitt under i protestanternas och katolikernas påskfirande, som sammanfallar med den judiska påsken (pesach), kommer en påsknyhet från Egypten. Efter lång bojkott av alla kontakter med Israel ska det bli dagliga flyg med koptiska pilgrimer från Egypten till Israel.

De koptiska pilgrimerna får nu möjlighet att besöka de heliga platserna i östra Jerusalem och Betlehem, som båda ligger på av Israel ockuperat område. I Egypten finns cirka tio miljoner kopter och många av dem bär på en längtan att besöka det heliga landet, särskilt till påsk. Detta kan ge en injektion till den palestinska ekonomin i Betlehem som ligger innan för separationsmuren. Många kristna från väst undviker idag att besöka Födelsekyrkan i Betlehem, säger besvikna palestinier i Jesu födelsestad. Men varför skulle egyptiska kopter göra det?

Ett eller två plan med 104 passagerare kommer att lyfta varje dag från Kairo till Israel, rapporterar Egypt Independent. Det är de första direkta resorna dit med  kopter sedan Egypten och Israel skrev på fredsavtalet i Camp David 1979. Denna islossning är en följd av att den koptiske påven Shenouda III avled i mars. Ännu är det nära tre veckor kvar tills den 40 dagar långa sorgehögtiden är över och innan dess kan inte näste koptiske påve utses. Men ändå har kyrkan lättat på hans reserestriktioner.

Shenouda var hård motståndare till alla kontakter med Israel, en attityd han delade med många i det egyptiska civilsamhället. Freden mellan Egypten och Israel är kall. Shenouda sade flera gånger att ”kopterna kommer inte att besöka Jerusalem om de inte kan göra det tillsammans med muslimer”.

Men Egyptenkännaren Johannes Lundin vet att många kopter längtar efter att besöka de heliga platserna. Han kommenterar:

– Detta har legat i startgroparna länge, och oavsett vem som blir påve har jag svårt att tro att den koptiska kyrkan kommer förändra detta ”beslut”. Att påven Shenouda var emot dessa pilgrimsresor har länge varit oerhört impopulärt bland egyptens kristna. Här finns 8-10 miljoner egyptiska kopter som längtar till det heliga landet, säger han.

Nästa vecka firar ortodoxa kristna påsk och då kan vi vänta oss att höra egyptisk arabiska talas på Via Dolorosa för första gången på mycket länge. Och kopterna i den Heliga gravens kyrka kan vänta sig fler besökare än vanligt.

 

Om bloggen


Bitte Hammargren bloggar om det händelserika Turkiet och Mellanöstern. Var SvD:s korrespondent för Turkiet och Mellanöstern 2001-2012. Medverkar regelbundet i SvD, numera som frilans.
Baserad i Stockholm men är ofta på resa.

Mottagare av Publicistklubbens stora pris 2008.

Kom hösten 2014 ut med boken Gulfen – en framtida krutdurk (Leopard förlag).

Kontakta Bitte Hammargren