Annons

Om mellanöstern

Bitte Hammargren

Bitte Hammargren

Sedan 1971 har Shenouda III varit över huvud för den koptiska kyrkan – eller med andra ord koptisk påve. Han avled i dag vid 88 års ålder. Shenouda var den 117:e koptiske påven i ordningen. Han föddes som Nazeer Gayyid Rofa’iel i Assiut i Övre Egypten och kom att spela en viktig roll i årtionden, som religiöst överhuvud för Egyptens stora kristna minoritet – och för kopter som utvandrat till andra delar av världen, från USA till Australien.

En av de första kommentarerna jag har sett på twitter om Shenoudas död kommer från @Bassem_Sabry . Han skriver: ”Fastän jag har insett att många inte delade #Shenoudas uppfattningar, låt åtminstone detta vara en dag av respekt”.

På twitter läser jag ett annat inlägg från @Nervana_1 som skriver: ”När både så kallade liberaler och salafister kan förenas i förolämpningar över en död man förstår man vad som är fel med Egypten.”

Nu börjar snart nomineringarna till näste påve. Om jag är rätt informerad bjuder traditionen att ett slumpvis utvalt barn med bindel för ögonen ska dra fram namnet på näste påve, ett val som till sist står mellan tre toppkandidater. Genom barnet, som ska vägledas av bön, anses Guds vilja ske.

En läsare av bloggen, Mohanad Khidir som själv har rötter i Mellanöstern, skriver att läget för kopterna nu är kritiskt efter Shenoudas död.

Han fortsätter: ”Den som efterträder kommer att stå inför vägskäl som kan vara avgörande för kopterna i Egypten. Må bönerna vägleda pojken till en vis och pragmatisk påve.”

Jag ser också gärna att kopter i Sverige eller andra som har mer information, mejlar mig eller kommenterar direkt här på bloggen. Men OBS: kommentarer som inte följer SvD:s debattregler ska inte släppas fram.

 

Om bloggen


Bitte Hammargren bloggar om det händelserika Turkiet och Mellanöstern. Var SvD:s korrespondent för Turkiet och Mellanöstern 2001-2012. Medverkar regelbundet i SvD, numera som frilans.
Baserad i Stockholm men är ofta på resa.

Mottagare av Publicistklubbens stora pris 2008.

Kom hösten 2014 ut med boken Gulfen – en framtida krutdurk (Leopard förlag).

Kontakta Bitte Hammargren