Annons

Om mellanöstern

Bitte Hammargren

Bitte Hammargren

Syriska aktivister brukar vara steget före med att uppdatera dödssiffrorna i Syrien. Men det är också värt att notera att det vanligtvis inte tar så lång tid innan FN bekräftar de ständigt stigande dödstalen.

I förra veckan slog FN fast att minst 7 500 människor dödats efter ett års repressalier mot upproret. I dag skriver den exilsyriska människorättsorganisationen SOHT upp det reella dödstalet till 8 500.

Enligt SOHR har 6 195 civila, 1 835 soldater och poliser samt 428 rebellsoldater dödats sedan protesterna mot president Bashar al-Assad inleddes i mars i fjol, skriver TT-AFP från Beirut. Värt att notera är att SOHR:s dödstal för syriska soldater och poliser ligger ganska nära regimens egen uppskattning, på 2 000.

Det skulle inte förvåna mig om FN snart kommer att justera upp sina siffror över det totala antalet dödsoffer. Den syriska revolten kommer nästa vecka att ”fylla ett år”, en årsdag som höljs i sorgflor. Bristen på internationell närvaro gör att mycket sker i det fördolda.

Om bloggen


Bitte Hammargren bloggar om det händelserika Turkiet och Mellanöstern. Var SvD:s korrespondent för Turkiet och Mellanöstern 2001-2012. Medverkar regelbundet i SvD, numera som frilans.
Baserad i Stockholm men är ofta på resa.

Mottagare av Publicistklubbens stora pris 2008.

Kom hösten 2014 ut med boken Gulfen – en framtida krutdurk (Leopard förlag).

Kontakta Bitte Hammargren