”Hamas tänker inte slåss för Irans skull”

Hamas brytning med Assadregimen i Damaskus ser nu ut att få ännu en efterföljd. En ledande Hamasföreträdare säger till Guardians utsända i Gaza att Hamas inte kommer att dras in i en väpnad konflikt mellan Iran och Israel.

– Om det blir krig mellan dessa makter kommer Hamas inte att delta, säger Salah Bardawil, som sitter i Hamas politbyrå. Han förnekar att Hamas skulle skjuta qassamraketer mot Israel ifall premiärminister Netanyahu skulle fatta ett beslut om att attackera Irans nukleära anläggningar.

Hamas är en palestinsk gren av Muslimska brödraskapet, en 80 år gammal sunniarabisk rörelse som gick segrande ur vinterns egyptiska parlamentsval. Hamas tidigare beroende av Damaskus och Iran var av taktisk natur. Det är inga sjävklara allierade i ett Mellanöstern där misstron mellan sunniter och shiiter är djup. Assadregimens attacker på syriska civila, många av dem sunnimuslimer, och dess förföljelse av Syriens gren av Brödraskapet har gjort det omöjligt för Hamas att hålla kvar sin politiska ledning i Damaskus.

Och nu märks att klyftan mellan de palestinska sunni-islamisterna och Iran börjar öka.

– Hamas ingår inte i en militärallians i regionen. Vår strategi är att försvara våra rättigheter, säger Bardawil.

Hamas rättar in sig i det sunniarabiska ledet. Det sker samtidigt som Brödraskapet i Egypten har allt intresse av att sitta kvar i båten och ro hem även nästa val (först då kan de börja utmana militären på allvar). Här öppnar sig en möjlighet för den som söker pragmatiska lösningar i Mellanöstern. Det skulle inte förvåna mig om det snart kommer fram uppgifter om att flera EU-regeringar talar med Hamas, så som de efter Mubarakregimens fall började tala öppet med Muslimska brödraskapet i Egypten.

 

Visa kommentarer (0 st)

Välkommen att säga din mening på SvD.se. Våra regler är enkla: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. För att få kommentera på SvD.se måste du registrera ett konto med Disqus eller använda ett befintligt konto på Facebook, Google, Yahoo eller OpenID.
Vänliga hälsningar, Fredric Karén, chefredaktör SvD.se Läs reglerna i sin helhet

<b> Nordsteds ändrar inget </b>: Kartboksförlagen behöver inte ta ställning i pågående konflikter lika snabbt som kartjänsterna på nätet – men Norstedts har i dagarna kommit ut med en ny väggkarta. Förlaget diskuterade att markera Krim som omstritt, men beslutet blev att inte ändra kartan. ”Ingen vet i dag hur det ser ut framöver. Det här är en
produkt som ska leva i två år”, säger Pedro Pettersson, chef för kartavdelningen på Norstedts. Världskartor

Google anpassar
kartorna efter Putin

Olika bilder. Men i Sverige håller man fortfarande emot.

Proryska tar tillbaka kontrollen

LIVEHårda strider

Upp till ”fem terrorister” dödade.

”Så här måste feminismen låta”

Krönika

”F!” spretar som Melodifestivalen.

Val 2014: Tänker du rösta på rätt parti?

Värdera dina åsikter i SvD:s valkompass.

Därför kan det bli brist på bananer

nytt hot

”Bekräftade våra värsta farhågor”.

”Nymphomaniac hemsk för barnen”

Kultursvep

”De kallar henne för Oreo”.

Arbetsbefriad vd får 9,5 miljoner för 2014

Avtal

Tidigare toppen behöver inte arbeta.

”Bostadsrobot” knep lägenheter

bostadsbluff

”I praktiken har det varit omöjligt att få en lägenhet.”

Webb-tv

Lyssna: Så lät det när prinsessan lekte DJ

fick applåder

Gjorde succé på rundresa.

Regeringen vill ha Jas med kryssningsrobot

Kritik

Svenska freds: ”Kan ökar sprickan”.

Världens 7 dyraste miliätärmakter

Lista

Så rustar världens sju dyraste militärmakter upp.