”Hamas tänker inte slåss för Irans skull”

Hamas brytning med Assadregimen i Damaskus ser nu ut att få ännu en efterföljd. En ledande Hamasföreträdare säger till Guardians utsända i Gaza att Hamas inte kommer att dras in i en väpnad konflikt mellan Iran och Israel.

– Om det blir krig mellan dessa makter kommer Hamas inte att delta, säger Salah Bardawil, som sitter i Hamas politbyrå. Han förnekar att Hamas skulle skjuta qassamraketer mot Israel ifall premiärminister Netanyahu skulle fatta ett beslut om att attackera Irans nukleära anläggningar.

Hamas är en palestinsk gren av Muslimska brödraskapet, en 80 år gammal sunniarabisk rörelse som gick segrande ur vinterns egyptiska parlamentsval. Hamas tidigare beroende av Damaskus och Iran var av taktisk natur. Det är inga sjävklara allierade i ett Mellanöstern där misstron mellan sunniter och shiiter är djup. Assadregimens attacker på syriska civila, många av dem sunnimuslimer, och dess förföljelse av Syriens gren av Brödraskapet har gjort det omöjligt för Hamas att hålla kvar sin politiska ledning i Damaskus.

Och nu märks att klyftan mellan de palestinska sunni-islamisterna och Iran börjar öka.

– Hamas ingår inte i en militärallians i regionen. Vår strategi är att försvara våra rättigheter, säger Bardawil.

Hamas rättar in sig i det sunniarabiska ledet. Det sker samtidigt som Brödraskapet i Egypten har allt intresse av att sitta kvar i båten och ro hem även nästa val (först då kan de börja utmana militären på allvar). Här öppnar sig en möjlighet för den som söker pragmatiska lösningar i Mellanöstern. Det skulle inte förvåna mig om det snart kommer fram uppgifter om att flera EU-regeringar talar med Hamas, så som de efter Mubarakregimens fall började tala öppet med Muslimska brödraskapet i Egypten.

 

Visa kommentarer (0 st)

Välkommen att säga din mening på SvD.se. Våra regler är enkla: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. För att få kommentera på SvD.se måste du registrera ett konto med Disqus eller använda ett befintligt konto på Facebook, Google, Yahoo eller OpenID.
Vänliga hälsningar, Fredric Karén, chefredaktör SvD.se Läs reglerna i sin helhet

Anna Kinberg Batra, till vänster, Moderaternas gruppledare i riksdagen, tillsammans med Tomas Tobé, till höger, som föreslås bli ny partisekreterare, vid en pressträff i Stockholm på fredagen.
 extravalet

Han är Kinberg Batras parhäst

Kinberg Batras nätverk

Kompis och pr-veteran.

Madeleine och Chris väntar barn igen

föds i sommar

”Vi är väldigt glada”.

Se prinsessan Estelle klä granen

Julhälsning

”Tomten säger ho ho!”

”Tio punkter för en
bättre integration”

BRÄNNPUNKT

FP: ”Vi står upp för öppenhet”.

Flyger privatjet med
frun när SCA betalar

Svd Granskar

Vd:n har åkt för miljonbelopp.

SAS försämrar för budgetresenärer

Svårare att tjäna bonuspoäng i ekonomiklass.

Här är Filippa Reinfeldts nya jobb

Tidigare landstingsrådet börjar i februari.

Tecken på att man
blivit medelålders

Sthlmsnatt

Den magiska gränsen passerad.

Simmare lockas av tragisk historia

Här samlas människor från hela världen.

Bilstadens fortsatta förfall fascinerar USA

”Great”

”Great” – tidernas konkurs gav Instagramsuccé.

Åtta barn döda i befarat massmord

australien

Ska ha blivit ihjälhuggna.

Här blir julen vit – se långtidsprognosen

Grafik

Störst chans för snö i norr.

”Kula genom hjärtat ändade hans liv”

SvD 130 år

SvD genom krig, död och krascher.

Kuba och USA – över 50 år som fiender

Milstolpar

Kalla kriget ställdes på sin spets.

”Måste lära oss att leva med USA”

Efter 50 år – USA och Kuba närmar sig varandra.