”Hamas tänker inte slåss för Irans skull”

Hamas brytning med Assadregimen i Damaskus ser nu ut att få ännu en efterföljd. En ledande Hamasföreträdare säger till Guardians utsända i Gaza att Hamas inte kommer att dras in i en väpnad konflikt mellan Iran och Israel.

– Om det blir krig mellan dessa makter kommer Hamas inte att delta, säger Salah Bardawil, som sitter i Hamas politbyrå. Han förnekar att Hamas skulle skjuta qassamraketer mot Israel ifall premiärminister Netanyahu skulle fatta ett beslut om att attackera Irans nukleära anläggningar.

Hamas är en palestinsk gren av Muslimska brödraskapet, en 80 år gammal sunniarabisk rörelse som gick segrande ur vinterns egyptiska parlamentsval. Hamas tidigare beroende av Damaskus och Iran var av taktisk natur. Det är inga sjävklara allierade i ett Mellanöstern där misstron mellan sunniter och shiiter är djup. Assadregimens attacker på syriska civila, många av dem sunnimuslimer, och dess förföljelse av Syriens gren av Brödraskapet har gjort det omöjligt för Hamas att hålla kvar sin politiska ledning i Damaskus.

Och nu märks att klyftan mellan de palestinska sunni-islamisterna och Iran börjar öka.

– Hamas ingår inte i en militärallians i regionen. Vår strategi är att försvara våra rättigheter, säger Bardawil.

Hamas rättar in sig i det sunniarabiska ledet. Det sker samtidigt som Brödraskapet i Egypten har allt intresse av att sitta kvar i båten och ro hem även nästa val (först då kan de börja utmana militären på allvar). Här öppnar sig en möjlighet för den som söker pragmatiska lösningar i Mellanöstern. Det skulle inte förvåna mig om det snart kommer fram uppgifter om att flera EU-regeringar talar med Hamas, så som de efter Mubarakregimens fall började tala öppet med Muslimska brödraskapet i Egypten.

 

Visa kommentarer (0 st)

Välkommen att säga din mening på SvD.se. Våra regler är enkla: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. För att få kommentera på SvD.se måste du registrera ett konto med Disqus eller använda ett befintligt konto på Facebook, Google, Yahoo eller OpenID.
Vänliga hälsningar, Fredric Karén, chef SvD.se Läs reglerna i sin helhet

löfvens tuffa sits

Därför bör Löfven vara rädd för riksdagen

Se Göran Erikssons visuella analys – på 60 sekunder.

”MP har sålt smöret och tappat pengarna”

Mikael Holmström: Det här kan gynna vapenindustrin.

S och MP överens:
ska höja A-kassan

Slopar bortre gräns i sjukförsäkring.

Microsoft visade upp nya Windows 10

Mycket att bevisa efter misslyckandet.

”Påminnelse om att Prince var störst”

Skivor

Har hittat tillbaka till 90-talsformen.

Webb-tv

Antalet vilda djur
har halverats på 40 år

Ny studie

Jakt och miljöförstöring bakom.

IS ska ha släppt 70 skolbarn

utan förklaring

De kurdiska barnen har varit kidnappat sedan i maj.

Superstjärnan
fast för rattfylleri

Phelps korsade två heldragna linjer i en tunnel.

Bylund: Visar prov på
stor fördomsfullhet

SD:s pressekreterare om ärkebiskopen.

Göran Persson: Hon borde ha stoppats

klädkupp

Kritik mot Dinamarcas t-shirtval.

”Är budgeten dålig
så fäller vi den”

enkät

SD-ledamot om makten i riksdagen.

Motiverande samtal hjälper missbrukare

SBU

Ny studie granskar behandlingsmetoder.

Tuff backträning i Grönstabacken

Löpning

Hårdkörning inför Lidingöloppet.