Om mellanöstern

Bitte Hammargren

Bitte Hammargren

I september 2011, efter rebellernas intåg i Tripoli, förklarade regeringen att en ny Stockholmsbaserad ambassadör skulle utses för Libyen.

Men det dröjde och dröjde och dröjde. På Folk och försvars rikskonferens i Sälen tog jag upp frågan men fick inget riktigt bra svar.  Men nu har det äntligen har det skett: Jan Thesleff, Sverigebaserad ambassadör för Tunisien, har fått samma uppdrag att vara svensk ambassadör för Libyen.

Han har en lång uppförsbacke att ta sig upp för.  Säkerhetsläget i Libyen är så prekärt att det inte alls är säkert att en svensk minister kan resa dit nu, när konkurrerande miliser håller olika delar av landet – och går fria från straff om de plundrar, torterar eller driver bort tusentals människor från hus och hem ifall någon av dem har uppfattats som Gaddafilojalister (som i fallet Tawargha).

Libyen kan i värsta fall bli som ett nytt Somalia. Men låt oss inte räkna ut landets chanser på förhand. Bortanför milisstyret kan ett nytt Libyen växa fram. I bästa fall.

I dagarna håller till exempel Sverigebaserade ILAC, International Legal Assistance Consortium, med stöd av Sida en kurs för libyska advokater och människorättsaktivister. Fast kursen kan dessvärre inte hållas i Libyen utan i grannlandet Tunisien…

 

Om bloggen


Bitte Hammargren bloggar om det händelserika Turkiet och Mellanöstern. Var SvD:s korrespondent för Turkiet och Mellanöstern 2001-2012. Medverkar regelbundet i SvD, numera som frilans.
Baserad i Stockholm men är ofta på resa.

Mottagare av Publicistklubbens stora pris 2008.

Kom hösten 2014 ut med boken Gulfen – en framtida krutdurk (Leopard förlag).

Kontakta Bitte Hammargren
Fler bloggar