Om mellanöstern

Bitte Hammargren

Bitte Hammargren

Hamas sista politbyråmedlem har nu lämnat Syrien och återvänt till Gaza.  Hamas politiska ledning har därmed i sin helhet lämnat Damaskus efter att tidigare ha haft sin bas där i åratal.

För någon vecka sedan kom Hamasledaren Khaled Mashaal till Amman där han denna gång togs emot med öppna famnen av kung Abdullah II. Sådana gester mellan ledare betyder vanligtvis inte så mycket i Mellanösterns flyktiga politik, där allianser är till för att brytas medan nationella eller gruppmässiga intressen består.

Men det visar att Hamas är på väg tillbaka till det sunniarabiska lägret efter att varit allierat med den alawitdominerade regimen i Syrien. Det visar också hur stödet för Baathregimen vittrar sönder i arabvärlden. Hamas är den palestinska grenen av Muslimska brödraskapet och det är till stor del deras syriska vänner som nu torteras ihjäl i obskyra häkten eller dödas av Assadregimens stridsvagnsgranater, som  i Homs.

Enligt den syriske människorättsaktivisten Abdulkarim Rihawi, som jag träffade i Kairo för några dagar sedan, har det shialibanesiska Hizbollah skickat prickskyttar till Syrien för att hjälpa Assadregimen att krossa det uppror som nu pågått i elva månader.

Khaled Mashaal, som  är jordansk medborgare, har lett Hamas politbyrå sedan 1996. Han är nu delaktig i förhandlingar med palestiniernas president Mahmoud Abbas om palestinsk försoning. Den processen underlättas av att Hamas har lämnat Damaskus.

Om bloggen


Bitte Hammargren bloggar om det händelserika Turkiet och Mellanöstern. Var SvD:s korrespondent för Turkiet och Mellanöstern 2001-2012. Medverkar regelbundet i SvD, numera som frilans.
Baserad i Stockholm men är ofta på resa.

Mottagare av Publicistklubbens stora pris 2008.

Kom hösten 2014 ut med boken Gulfen – en framtida krutdurk (Leopard förlag).

Kontakta Bitte Hammargren
Fler bloggar