Om mellanöstern

Bitte Hammargren

Bitte Hammargren

KAIRO

Det faller ett tungt regn över Kairo just nu, inför årsdagen av den 25 januari, den egyptiska revolutionens början. Regnet kan skrämma iväg en del av dem som tänkt övernatta på torget.

Det finns en nervositet och anspänning i luften här. Många unga demokratiaktivister säger till mig att de fruktar att resterna av Mubarakregimen (som bland annat finns inom militärledningen Scaf) kommer att utlösa våld på nytt över fredliga demonstranter. Detta militära övervåld har egyptierna, vanligtvis mycket fridsamma människor, sedan länge fått nog av.

Men samtidigt kändes inte stämningen inte alls lika olycksbådande och uppskruvad som i november, när jag var här senast och när människor tuppade av framför mina fötter av kraftiga tårgasdoser eller av de skott som sköts rakt in i ögonen på demonstranter av prickskyttar.

Det egyptiska valet, öppnandet av parlamentets underhus igår, valet av ny talman, samt beskedet att undantagslagarna ska avskaffas efter 31 år – med undantag för ”ligister” som det heter – dämpar en del av nervositeten. Men redan i kväll var det uppladdning med fullt av demonstranter runt och på Tahrirtorget: med en blandning av protester och firande.

Protesterna är inte där för sin egen skull: de handlar om att egyptierna vill ha verklig demokrati, inga halvmesyrer, och de vill att de skyldiga till mer än 900 människors död ska ställas till svars.

Mer om hur årsdagen kommer i SvD:s papperstidning på torsdag – och innan dess på svd.se!

 

 

Om bloggen


Bitte Hammargren bloggar om det händelserika Turkiet och Mellanöstern. Var SvD:s korrespondent för Turkiet och Mellanöstern 2001-2012. Medverkar regelbundet i SvD, numera som frilans.
Baserad i Stockholm men är ofta på resa.

Mottagare av Publicistklubbens stora pris 2008.

Kom hösten 2014 ut med boken Gulfen – en framtida krutdurk (Leopard förlag).

Kontakta Bitte Hammargren
Fler bloggar