Om mellanöstern

Bitte Hammargren

Bitte Hammargren

AQABA, JORDANIEN På bekvämt avstånd från ett av lyxhotellen i Tala Bay, söder om Aqaba vid Jordaniens Röda havskust, kastade det amerikanska hangarfartyget USS Bataan ankar häromdagen. Yrkessoldaterna ombord, från den amerikanska flottan och marinkåren, fick efterlängtade dagpermissioner efter hela nio månader till havs – utan uppehåll.

Det kan bli nya, dryga tjänstgöringspass som väntar dem, eftersom deras uppdrag till havs är på elva månader i sträck. Sjömännen – män såväl som kvinnor – passade på att känna fast mark under fötterna i Tala Bay. Men de fick inte röra sig utanför de väl bevakade turisthotellen. I stället häckade de i lobbyn över en drink, sina datorer eller också tog de sig rätt och slätt en välbehövlig tupplur på stranden. Några drog sig några ned till havsbrynet för att dyka bland korallreven – precis som de vanliga turisterna på hotellet.

Foto: Per Luthander (samtliga bilder)

– Vi är satta i hög beredskap, berättade en av sjömännen medan han lade sin arm kring sin flickvän (också hon i flottan) i hotellobbyn.

De var medvetna om att Iran hotat att stänga Hormuzsundet för internationell sjöfart, vilket också riktar sig mot deras eget USS Bataan och andra amerikanska örlogsfartyg i femte flottan, som har sin hemmahamn i Bahrain. Vi berättade för sjömännen att vi just fått veta att en amerikansk jagare räddat iranska fiskare ur piraters

garn.

– Pirater är inte att leka med, sade en av de amerikanska sjömännen som tillbringat många månader i vattnen i Persiska viken, Arabiska sjön och Röda havet. Han hoppades att goodwillgester av detta slag skulle hjälpa fram en avspänning mellan Iran och USA. Men han var också säker på att USA aldrig skulle tillåta att Hormuzsundet, varigenom en stor del av världens råolja passerar, blir stängt för internationell sjöfart.

I värsta fall kommer sjömän som dessa unga män och kvinnor att bli indragna i strider, ifall det blåser upp till en ny militär konflikt i Mellanöstern, denna gången kanske med USA, Saudiarabien, Förenade arabemiraten och Israel på samma sida mot Iran. Om rädslan för en ny militär konfrontation berättade jag om i den här artikeln i dagens SvD

 

Om bloggen


Bitte Hammargren bloggar om det händelserika Turkiet och Mellanöstern. Var SvD:s korrespondent för Turkiet och Mellanöstern 2001-2012. Medverkar regelbundet i SvD, numera som frilans.
Baserad i Stockholm men är ofta på resa.

Mottagare av Publicistklubbens stora pris 2008.

Kom hösten 2014 ut med boken Gulfen – en framtida krutdurk (Leopard förlag).

Kontakta Bitte Hammargren
Fler bloggar