Om mellanöstern

Bitte Hammargren

Bitte Hammargren

Det var ett misstag, medgav på torsdagskvällen turkisk militär sedan det blivit känt att 35 unga smugglare dödats efter en flygattack i gränsområdet till Irak.

Räden ledde omedelbart till demonstrationer i såväl Istanbul som i kurdiska städer i sydöstra Turkiet. Protesterna möttes med tårgas och vattenkanoner. Det prokurdiska partiet BDP kallar flygattacken för en massaker. De döda smugglarna uppgavs vara i åldrarna 16 till 20 år. Enligt lokala källor ska de ha smugglat socker och bensin. Andra källor skriver att de smugglade cigaretter.

En talesman för regeringspartiet AKP sade att smugglarna befann sig på en åsnestig på den irakiska sidan av gränsen. Stigen sägs också användas av det förbjudna PKK, som är terroriststämplat i både Turkiet och EU.

– Det var inte avsiktligt som smugglarna blev måltavlor för bombningar, sade AKP:s regeringstalesman Huseyin Celik.

– De dödade var unga människor som försörjde sig på smuggling. Det fanns studenter som plugged för universitetsexamina bland smugglarna, sade BDP:s ledare  Selahattin Demirtas.

Flygräden mot de unga smugglarna gör stämningen mellan Turkiets kurdiska minoritet och statsledningen i Ankara ännu mer förpestad. Och det bara två år efter det att regeringen i Ankara gick ut med storstilade rubriker om att den ville lösa kurdfrågan en gång för alla med politiska medel.

 

Om bloggen


Bitte Hammargren bloggar om det händelserika Turkiet och Mellanöstern. Var SvD:s korrespondent för Turkiet och Mellanöstern 2001-2012. Medverkar regelbundet i SvD, numera som frilans.
Baserad i Stockholm men är ofta på resa.

Mottagare av Publicistklubbens stora pris 2008.

Kom hösten 2014 ut med boken Gulfen – en framtida krutdurk (Leopard förlag).

Kontakta Bitte Hammargren
Fler bloggar