Om mellanöstern

Bitte Hammargren

Bitte Hammargren
Egyptisk militär har tänt eld på aktivisternas tält på Tahrirtorget, gått loss på civila demonstranter, hoppat på människor som ligger på gatan,  slitit kläderna av en oskyddad kvinna på gatan.
”För varje nytt fall med dödade, skadade eller gripna människor blir det ännu en egyptisk familj som vänder sig mot militärledningens kontroll av landet. Vreden växer.  Det ser ganska bistert ut, men jag tror inte att vi förlorar”,  skriver en ung egyptier från Tahrirtorget denna kväll.
Minst nio är dödade och mer än 300 är skadade, enligt nyhetsbyråerna. Även läkare som försökte hjälpa skadade blev attackerade, skriver AlAhram.
Den egyptiske medieaktivisten och människorättsförsvararen @RamyRaoof kommenterar attacken mot civila på Tahrirtorget i Kairo att militären nu beter sig lika illa som kravallpolisen från inrikesministeriet tidigare brukade göra:
Attack and Sexual Abuse By #Egypt Military flic.kr/p/aWJygr exactly the same way ministery of interior officers do.
Här är en länk som visar det militära övervåldet:
YouTube Preview Image

En annan film visade hur soldater vräkte ned betongblock mot demonstranterna från parlamentets tak under fredagen.

Om bloggen


Bitte Hammargren bloggar om det händelserika Turkiet och Mellanöstern. Var SvD:s korrespondent för Turkiet och Mellanöstern 2001-2012. Medverkar regelbundet i SvD, numera som frilans.
Baserad i Stockholm men är ofta på resa.

Mottagare av Publicistklubbens stora pris 2008.

Kom hösten 2014 ut med boken Gulfen – en framtida krutdurk (Leopard förlag).

Kontakta Bitte Hammargren
Fler bloggar