Annons

Om mellanöstern

Bitte Hammargren

Bitte Hammargren

Som första västland har Island erkänt Palestina som självständig stat inom 1967 års gränser. En bekräftelse på de nya relationerna kom i dag när den palestinske utrikesministern Riad Malkis anlände till Reykjavik.

Under torsdagen kommer Islands formella erkännande av Palestina som en självständig stat att äga rum vid en ceremoni i Reykjavik. Samtalen mellan Malki och hans isländske kollega Össur Skarphéðinsson kommer att kretsa kring försöken att starta om fredsförhandlingarna i Mellanöstern samt Palestinas ansökan om medlemskap i FN, meddelades det från Reykjavik.

Hittills har Palestina antagits som medlemsland i Unesco, vilket gör det möjligt för palestinierna att be detta FN-organ sätta upp exempelvis Födelsekyrkan i Betlehem på världsarvslistan. Men USA straffar Unesco efter invalet av Palestina genom att skära ned sina bidrag till detta FN-organ.

Hittills finns inga klara indikationer på om eller när den palestinska myndigheten i Ramallah, som leds av president Mahmoud Abbas, kommer att gå vidare till andra FN-organ eller till säkerhetsrådet med en liknande begäran om medlemskap.

För fullvärdigt medlemskap i FN krävs minst nio Ja-röster i säkerhetsrådet, men ett Ja till Palestina i rådet kan stoppas genom ett amerikanskt veto.

Sverige uppgraderade i september den palestinska representantens status i Stockholm till ambassadör, vilket upprörde kristdemokrater och folkpartister inom alliansen. Under utbildningsminister Jan Björklund gjorde Sverige senare i höstas en helomvändning då man lade en Nej-röst till palestinskt medlemskap i Unesco, tillsammans med fyra andra EU-länder. Att ett litet parti som Folkpartiet format svensk utrikespolitik i en så viktig principfråga har fått många att höja på ögonbrynen.

Argumentet på Nejsidan är att det först krävs ett fredsavtal och framförhandlade gränser mellan Israel och Palestina. Men ett motargument är att det har gått bra för Israel att bli medlem av FN även utan en definierad gräns i öster.

EU var splittrat i tre olika linjer i Unesco. Elva EU-länder röstade för Palestinas medlemskap i detta FN-organ. Också Norge, som inte är medlem av EU, röstade ja till Palestina i Unesco. Röstsiffrorna blev 107 för, 14 nej och 52 nedlagda.

 

Om bloggen


Bitte Hammargren bloggar om det händelserika Turkiet och Mellanöstern. Var SvD:s korrespondent för Turkiet och Mellanöstern 2001-2012. Medverkar regelbundet i SvD, numera som frilans.
Baserad i Stockholm men är ofta på resa.

Mottagare av Publicistklubbens stora pris 2008.

Kom hösten 2014 ut med boken Gulfen – en framtida krutdurk (Leopard förlag).

Kontakta Bitte Hammargren