Island erkände Palestina

Som första västland har Island erkänt Palestina som självständig stat inom 1967 års gränser. En bekräftelse på de nya relationerna kom i dag när den palestinske utrikesministern Riad Malkis anlände till Reykjavik.

Under torsdagen kommer Islands formella erkännande av Palestina som en självständig stat att äga rum vid en ceremoni i Reykjavik. Samtalen mellan Malki och hans isländske kollega Össur Skarphéðinsson kommer att kretsa kring försöken att starta om fredsförhandlingarna i Mellanöstern samt Palestinas ansökan om medlemskap i FN, meddelades det från Reykjavik.

Hittills har Palestina antagits som medlemsland i Unesco, vilket gör det möjligt för palestinierna att be detta FN-organ sätta upp exempelvis Födelsekyrkan i Betlehem på världsarvslistan. Men USA straffar Unesco efter invalet av Palestina genom att skära ned sina bidrag till detta FN-organ.

Hittills finns inga klara indikationer på om eller när den palestinska myndigheten i Ramallah, som leds av president Mahmoud Abbas, kommer att gå vidare till andra FN-organ eller till säkerhetsrådet med en liknande begäran om medlemskap.

För fullvärdigt medlemskap i FN krävs minst nio Ja-röster i säkerhetsrådet, men ett Ja till Palestina i rådet kan stoppas genom ett amerikanskt veto.

Sverige uppgraderade i september den palestinska representantens status i Stockholm till ambassadör, vilket upprörde kristdemokrater och folkpartister inom alliansen. Under utbildningsminister Jan Björklund gjorde Sverige senare i höstas en helomvändning då man lade en Nej-röst till palestinskt medlemskap i Unesco, tillsammans med fyra andra EU-länder. Att ett litet parti som Folkpartiet format svensk utrikespolitik i en så viktig principfråga har fått många att höja på ögonbrynen.

Argumentet på Nejsidan är att det först krävs ett fredsavtal och framförhandlade gränser mellan Israel och Palestina. Men ett motargument är att det har gått bra för Israel att bli medlem av FN även utan en definierad gräns i öster.

EU var splittrat i tre olika linjer i Unesco. Elva EU-länder röstade för Palestinas medlemskap i detta FN-organ. Också Norge, som inte är medlem av EU, röstade ja till Palestina i Unesco. Röstsiffrorna blev 107 för, 14 nej och 52 nedlagda.

 

Visa kommentarer (27 st)

Välkommen att säga din mening på SvD.se. Våra regler är enkla: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. För att få kommentera på SvD.se måste du registrera ett konto med Disqus eller använda ett befintligt konto på Facebook, Google, Yahoo eller OpenID.
Vänliga hälsningar, Fredric Karén, chefredaktör SvD.se Läs reglerna i sin helhet

 • Mulligan

  … och om man nu lyckats stoppa toppmötet vad hade man då uppnått ? Att EU upplösts och att dessa grupper fått makten att styra över oss ?

 • Anonym

  Det är skönt att någon väljer att inte gulla med demonstranterna. Har lyssnat på Studio1 som kör någon slags kålsuparteori där polisen och demonstranter delar på ansvar. SVT lyfter gärna fram demontranter som hjältar.
  Den antidemokratiska vänstern i samverkan med andra vänstergrupper har huvuddelen av ansvaret att det blev kravaller. Att de statliga medierna när en annan verklighesbeskrivning är tråkigt

 • Anonym

  Det polisledningen i Göteborg gjorde riktigt fel var att de trodde att man kunde förhandla med aktivister som sket i sådant och hade sin våldsagenta klar, ”Goa Gubbar” och dialogpoliser, några få, skulle fixa en fredlig folkfest, men tji och någon Plan B hade de inte! Så när AFA och liknande drog igång stod ledningen handfallen och de enskilda poliserna fick försöka lösa situationerna på egen hand, utan kontakt med ledningen, utan resurser och direkt utsatta för mordförsök.
  Det riktigt eländiga är att vänstern försöker hylla de som förstörde stora delar av Göteborg och enskildas egendom!

 • Anonym

  Otroligt intressant att folk har så dålig koll på händelseförloppet fortfarande. Steg ett innan man ger sig in i debatten borde vara att kolla på Uppdrag Granskning från igår där händelserna kommer i kronologisk ordning – med avspärrningarna och massarresteringarna på Hvitfeldska först.

 • http://www.facebook.com/BobElvis Bob-Elvis Squaw

  ”Personligen fick jag nog, och påbörjade en lång resa bort från den vänster jag tillhört sedan tonåren” Per – We never needed you anyway! S.O.T

 • http://www.facebook.com/BobElvis Bob-Elvis Squaw

  ”Personligen fick jag nog, och påbörjade en lång resa bort från den vänster jag tillhört sedan tonåren” Per – We never needed you anyway! S.O.T

 • Anonym

  SvD publicerar ett inlägg av Lars Berge om Göteborgskravallerna. Det inlägget är ett rent offer på PK-altaret, SvD börjar nog känna PK-iterna flåsa dem i nacken. F.ö. så är kommentatorsfunktionen avstängd. Berge är väl för feg feg att ha den öppen, så det får bli envägskommunikation. Ynkligt!

 • Anonym

  Tragedi att Island godkänner Hamas-styret, som vill utplåna Israel. 

 • http://www.facebook.com/profile.php?id=737031788 Petter Översten

  Vilket skitsnack! Hamas har i vid flera tillfällen sagt att de aldrig kommer erkänna Israel så länge som Israel inte erkänner Palestina. Hamas är inga lamm, långt ifrån, men faktum kvarstår att Israel ockuperar Palestina så länge det fortsätter kommer konflikten att kvarstå. Det är där grunden för konflikten ligger. Avslutas ockupationen kommer konflikten sakta men säkert också klinga av. Dessutom bör jag kanske lägga till att Hamas fick hjälp och stöd av Israel för att de konkurrerade med Fatah.

 • Anonym

  Det sista har du fått om bakfoten. Det är precis tvärt om. Fatah fick och får stöd av Israel. Hamas får stöd av Iran.

 • Anonym

  Man kan fråga sig i vilken värld islänningarna lever? Men efter bankutopins sammanbrott kan man också fråga sig om det är en ekonomisk fråga? Eller bara ännu ett exempel på ren barnslighet 

 • Allfons Mållgan

  Stöd i form av tull och skatteintäkter som Israel vägrar att betala ut?

 • Anonym

  Signifikativt för ett land omgivet av hav långt från missiler, raketer och terror. Det är dock inte straffbart att vara naiv.

 • Anonym

  Ge oss din definiton av ockupationen.
  Vad ockuperar Israel som ställer till det för araberna?

 • Anonym

  Vilka är ni som har den naiva uppfattningen om att Palestina ej bör få existera som ett självständigt land? Inte konstigt att palestinier genom åren slagit tillbaka mot Israels terror-välde och ockupation av territoriet som rättvist borde tillhöra Palestina enligt uppgörelsen 1967. 

  Jag hoppas att fler regeringar världen över vågar stå upp för Palestinas sak såsom Island. Det skulle vara ett stort steg mot att den fruktansvärda repetitionen av andra världskrigets hemska aktioner mot judarna som nu sker mot Palestinier (av judarna själva) kan upphöra för att möjliggöra fred i Mellan Östern.

 • Anonym

  Det finns ingen uppgörelse från 1967 utan det enda som finns är en vapenstilleståndslinje från 1948. Faktum är att innan sexdagarskriget 67 var hela den så kallade Västbanken en del av Jordanien och Gazaremsan en del av Egypten. Det var dock inte nog för araberna utan de ville att hela det ursprungliga mandatet Palestina skulle vara arabiskt så därför bröt de vapenvilan från 48 med målet att förinta Israel. PLO som grundades 1964 hade och har fortfarande som mål att utplåna den judiska staten. Abbas har till exempel tydligt deklarerat att inga av de som lämnade eller flydde Israel 1948 ska få permanent bosätta sig i en arabisk-palestinsk stat på Västbanken och Gaza.

 • Anonym

  Heders, Island! Måtte övriga Norden, och EU, följa Islands linje när frågan om Palestina kommer upp i FN:s Generalförsamling.

  Och tack, Bitte Hammargren, för informativ och rak rapportering om Mellanöstern.

 • Anonym

  Ursäkta, vad är Palestina för något? En hopskramlad statsbildning med Israel emellan, styrt av terrorgäng i Gaza och av en maktlös s k president på Västbanken. Det är väl den mest skrangliga statsbildning som existerar. Hur vore det om man först såg till att man styrde över sitt eget territorium som en stat bör göra för att kallas stat, hur vore det om man klarade sej utan miljarder i bistånd som enbart stoppas i ledarskapets egna fickor? Arafat var vid sin död en av världens rikaste män, medan hans befolkning led i flyktinglägren. Island har gjort en dumhet till, förutom att låta sina banker växa landet över huvudet.

 • Anonym

  Hur vore det om Palestina fick möjlighet att göra detta genom att erkännas som stat och inte hållas som ett husdjur av Israel?

 • Anonym

  Så länge Hamas med Irans vapenstöd och hot om utplåning av Israel finns kvar så ska inte Palestina erkännas som stat. Märkligt att inte syriska regimens mördande av tusentals landsmän tycks uppröra svenska Iraelhatare nämnvärt, eller den skrämmande utvecklingen i Egypten där sharialagar åter kan komma i bruk med exempelvis avhuggna fingrar eller hängning för kvinnans otrohet som följd. Trots allt är Israel enda verkliga, civiliserade demokratin i området, där djungelns lag idag råder bland unga vilseledda muslimer.

 • Anonym

  Palestina är den europeiska vänsterns husdjur som berättigar dom att hata judarna som alltid samtidigt som dom låtsas att de är anti-rasister. Island har fått en vänster-regering. 

 • Anonym

  Det finns säkert vissa som använder frågan för att ge utlopp för eventuellt ogillande av Israel, men huvudpoängen är naturligtvis att palestinierna har rätt att styra över sig själva och inte hunsas som andra klassens medborgare. Det är detta som de flesta människor inser och några rabiata dårar invänder emot och därmed förstör möjligheterna till stabilisering i området.

 • Anonym

  Vi pratar om judehat, inte om kritik mot ett land. Det är uppenbart för de som har ögon att se med. Palestinierna lever i ett ockuperat land för att dom vägrar att sluta fred. Skälet till det är att deras ledare snor det bistånd EU och FN ger till PA och det kommer att frysa inne om det blir fred.

 • Bitte Hammargren

  Jag frågade Anders Ljunggren, Sveriges ambassadör i Reykjavik, hur det kommer sig att Island är det första västland som erkänt Palestina. Så här svarade han: ”Det
  är en ung stat. Nationell frigörelse är något entydigt positivt efter
  secessionen från Danmark. I självbilden, som kan diskuteras och i vissa
  avseenden nyanseras, innebar det danska styret stenhårt förtryck. Med
  den nationella frigörelsen kom så frihet
  och välstånd. En annan bidragande faktor är nog nationell stolthet över
  att ha varit först med erkännande av Estland, Lettland och Litauen. Ett
  annat skäl kan vara att Islands första vänsterregering – men inte
  enbart regeringspartierna – gärna vill påvisa sitt oberoende och
  beredskap att gå sin egen väg. Det är egenskaper som värderas högt av
  många här.”

 • Anonym

  Jag säger inte att frågan är okomplicerad, men det finns några självklarheter som inte går att runda.
  Människor som utsätts för förtryck från myndigheterna dagligen, kommer naturligtvis inte sluta fred.
  Om någon slår på dig, så går inte du med på att upphöra försvara dig förrän din angripare slutar slå.
  Ett steg mot detta är att låta palestinerna bygga en egen stat och därmed skapa ett legitimt skydd för sin befolkning. Sen är det möjligt att biståndet ger sådana oönskade effekter som du beskriver, men när parterna befinner sig på en mera jämnlik nivå går det också att kritisera palestinierna för deras våld på ett annat sätt.

 • Mahmoud Atta

  Hahahahah. Du var faktiskt rolig. Bara svara på den här frågan. Om danskarna kom och laveta dig, kastade ut dig från ditt hus och dödade hela din familj, vad skulle du göra? Vad jag tror att du skulle kämpa och kämpa för att göra ditt folk stolta och förfria dem.

  Svara på den då!

  R.I.P!

  Olof Palme.

 • Eufrat

  Island vägrar dessutom gå i storbankernas ledband. Lustigt sammanträffande.
  http://svtplay.se/v/2623074/rapport/island__vagen_ur_krisen

Kortavgifter

Nya kortavgifter för svenska bankkunder

Bankerna kompenserar för sjunkande intäkter.

”Kandidaterna tävlar
om att citera Reagan”

Washington

”Den store befriaren” lever vidare.

Kamprad missar Ikeas miljardregn

Ordföranden: "Familjen är i minoritet.

Webb-tv

Låt robotkocken
laga din middag

uppfinning

Härmar en mästerkocks rörelser.

Storseger för Centern i finskt riksdagsval

expert

Kan dröja innan regering blir klar.

Osannolik brittisk kändisikon död

jetset efter misär

”Spend, spend, spend!”

”Det här kan leda till snedtändningar”

Krönika

Jan Scherman om sin egen bransch.

”Få föraktar trams som Horace”

Intervju

Nya programledarparet i P1.

Kiosken som räddade affärer och kärlek

bilder

2015 fasas de sista telefonkioskerna ut.

”Ej önskvärd” politiker twittrade i Norge

Icke önskvärd ryss besökte Svalbard.

Bilden av den
svenska ensamheten

Berglins

Kan den bli mer hjärtskärande?

Bildspecial
Miles är duktig på att ignorera blickar och frågor, tycker inte om att prata om sin sjukdom.<br />
– Han har alltid varit ganska tuff och håller nog mycket inom sig, berättar pappa Jakob Wernerman. 


En vanlig pojke i en gammal kropp

SvD MÖTER: Den enda i Sverige med progeria.

”Måste våga utsätta
affärsidén för kritik”

Affärsbragd

Så resonerar en jurymedlem.

Här är läsarnas tio kandidater

SvD Affärsbragd

Dags att utse 2015 års entreprenör.