Om mellanöstern

Bitte Hammargren

Bitte Hammargren

Blev just uppringd av Henrik Torehammar på P3:s Korrerapporten som ville veta hur Syriens president Bashar al-Assad egentligen är. Jag kan inte påstå att jag vet det. Men jag har i alla fall träffat honom i samband med en intervju i februari 2010. Det var bara han, jag och sannolikt också avlyssningsapparaterna i ett stort mottagningsrum i presidentpalatset i Damaskus utkanter.

Mina intryck av honom kan du höra i senaste Korrerapporten här.

Bashar al-Assad är en diktator som talar lågmält. Han lär ha varit en uppskattad ögonläkare i London, innan han blev hemkallad i och med fadern Hafez al-Assads död. Han utstrålar inte samma brutalitet som Iraks forne diktator Saddam Hussein eller samma galenskap som Libyens förre envåldshärskare Muammar Gaddafi – men en FN-rapport håller likafullt Bashar ansvarig för brott mot mänskligheten efter dödsskjutningar av civila (även barn), tortyr och våldtäkter.

Det finns inte många länder Bashar al-Assad kan resa till. Han blir alltmer isolerad. Regimen i Damaskus kämpar för sin överlevnad. Men Syrien är ett mycket mer komplext land än Libyen. Något Natoflyg över Damaskus är svårt att tänka sig.

Korrerapporten kommenterade också den amerikanska tv-kanalen ABC:s intervju med Bashar al-Assad nu i veckan. Där ger han flera bisarra svar som lätt kan vändas mot honom. Antingen spelar han okunnig eller också har han ingen kontakt med verkligheten.

Här är ett Assad-citat som redan blivit en klassiker:

No government in the world kills its people, unless it’s led by a crazy person.

Om bloggen


Bitte Hammargren bloggar om det händelserika Turkiet och Mellanöstern. Var SvD:s korrespondent för Turkiet och Mellanöstern 2001-2012. Medverkar regelbundet i SvD, numera som frilans.
Baserad i Stockholm men är ofta på resa.

Mottagare av Publicistklubbens stora pris 2008.

Kom hösten 2014 ut med boken Gulfen – en framtida krutdurk (Leopard förlag).

Kontakta Bitte Hammargren
Fler bloggar