Om mellanöstern

Bitte Hammargren

Bitte Hammargren

I morgon, måndag, röstar Tunisiens nyvalda konstituerande församling in landets nye interimspresident. Majoritetens kandidat är läkaren och den mångårige människorättskämpen Moncef Marzouki, ledare för det länge förbjudna partiet Congrès pour la République.

Att en dissident blir president efter höstens demokratiska val i Tunisien är en stor händelse för hela arabvärlden.

Vi kan bara gissa oss till vad den landsflyktige och störtade presidenten Zine El Abidien Ben Ali tänker imorgon, när han från sin exil i Saudiarabien ser en tidigare förföljd dissident bli Tunisiens statschef. Tidigare var det Ben Ali som tvingade Marzouki i landsflykt.

Marzouki skulle säkert välkomna att Ben Ali återkommer till Tunisien  bara för att ställas inför rätta, så som folkviljan kräver.

Moncef Marzoukis kandidatur till presidentposten stöds både av valvinnarna Ennahda (pragmatiska islamister) och av Ben Jaafars socialdemokratiska parti Ettakatol.

Som framgår av  Ett vattenglas i Vasastan har jag intervjuat Marzouki flera gånger tidigare. Hoppas att det blir fler tillfällen, även nu när han inte längre är en förföljd regimkritiker.

 

 

 

Om bloggen


Bitte Hammargren bloggar om det händelserika Turkiet och Mellanöstern. Var SvD:s korrespondent för Turkiet och Mellanöstern 2001-2012. Medverkar regelbundet i SvD, numera som frilans.
Baserad i Stockholm men är ofta på resa.

Mottagare av Publicistklubbens stora pris 2008.

Kom hösten 2014 ut med boken Gulfen – en framtida krutdurk (Leopard förlag).

Kontakta Bitte Hammargren
Fler bloggar