Annons

Om mellanöstern

Bitte Hammargren

Bitte Hammargren

Rania Adel, 24, röstade på Egyptiska blocket och den koptiske affärsmannen Naguiq Sawiris. ”Jag vill att man skiljer på religion och politik. Vi har ju två religioner i det här landet”, sade hon.

Foto: Bitte Hammargren

”Det här är en historisk dag för oss”, sade en förväntansfull Sherif Ismael.

KAIRO

I går fick jag uppleva glädjen och stundens allvar med de egyptier som för första gången i sitt liv röstade i ett parlamentsval.

Visst fanns det parlamentsval även under Mubaraks tid, men ytterst få brydde sig om att rösta eftersom de visste att valen var riggade då.

Om fortsättningen går lika bra som premiärdagen kommer Egypten att få ett demokratiskt valt parlament efter årsskiftet.

Men det är många valdagar kvar. I dag röstar egyptier i en andra omgång av den första etapp i valet till underhuset. Denna första etapp omfattar nio län eller guvernorat av totalt 21. Framför sig har egyptierna en serie nya valdagar runt om i landet, fram till den 10 januari när valet till underhuset ska vara avslutat. Därefter vidtar valet till överhuset, som bland annat kommer att ha betydelse vid tillsättningen av dem som ska skriva Egyptens nya författning.

Med det höga valdeltagandet – privata tv-kanalen ONTV talar om 70 procents valdeltagade av de röstberättigade i går – har egyptierna visat att de vill ha denna stegvisa utveckling mot ett nytt och folkvalt styre av landet. Även om många partier och personvalskandidater bröt mot förbudet att bedriva kampanjer utanför vallokalerna (jag såg främst valarbetare från Muslimska brödraskapet, men även från liberala partier) så kunde första valdagen i stort hållas i ordnade former.

Sjutton vallokaler (av oerhört många fler) kunde inte öppna i går på grund av att de saknade valsedlar. Men de ska i stället hålla öppet i dag. Det är naturligtvis surt för dem som tog ledigt från jobbet i går för att åka hem till de valdistrikt där de hör hemma.

Men egyptier som SvD talade med tyckte ändå att första valdagen var mycket mer välorganiserad än folkomröstningen om smärre författningsändringar i våras. Många visade stolt upp ett lillfinger doppat i blått bläck – som bevis på att de avlagt sina röster, som medborgare i ett hittills fritt val.

Enligt Amnesty International förekom inga kränkningar av mänskliga rättigheter i samband med den första valdagen. Det är en stor sak med tanke på Egyptens moderna historia som präglats av så många rättsövergrepp från myndigheternas sida.

Detta land har överraskat både sig själva och världen än en gång.

Om bloggen


Bitte Hammargren bloggar om det händelserika Turkiet och Mellanöstern. Var SvD:s korrespondent för Turkiet och Mellanöstern 2001-2012. Medverkar regelbundet i SvD, numera som frilans.
Baserad i Stockholm men är ofta på resa.

Mottagare av Publicistklubbens stora pris 2008.

Kom hösten 2014 ut med boken Gulfen – en framtida krutdurk (Leopard förlag).

Kontakta Bitte Hammargren