Om mellanöstern

Bitte Hammargren

Bitte Hammargren

KAIRO

Ett tungt regn faller över Kairo just nu. Det som inte tårgasen lyckades med kanske regnet klarar: att driva bort proteströrelsen från Tahrirtorget.

Men aktivisterna i Det egyptiska upproret 2.0 är uthålliga. När jag lämnade Tahrirtorget för någon timme sedan, blöt in på bara kroppen, stod människor fortfarande kvar i regnet och ropade slagord mot militärstyret.

Och då ska ni ha i minnet att egyptier vanligtvis varken är utrustade med paraply eller regnkläder – regn är ju ovanligt här.

Regnet avleder mina tankar en stund, bort från politiken och det egyptiska nutidsdramat. Det får mig att tänka på den legendariska svenska botanisten Vivi Täckholm, som levde och verkade 50 år i Kairo och som bland annat skrev om vad som händer när det regnar här: Öknen blommar.

I morgon är det första omgången i ett skakigt egyptiskt parlamentsval. Det äger rum när det fortfarande råder undantagslagar – vilket för egyptierna betyder att polisen kan gripa folk godtyckligt. Och valet äger också rum mot bakgrund av över 25 döda vid tv-huset i oktober och nu ytterligare mer än 40 dödsoffer och ett par tusen skadade de senaste dagarna. Men även de som vill att valet ska skjutas upp säger att de ska rösta.

Muslimska brödraskapet känner segervittring, men den verkställande makten finns hos militären. Mer om detta i morgondagens SvD.

 

Om bloggen


Bitte Hammargren bloggar om det händelserika Turkiet och Mellanöstern. Var SvD:s korrespondent för Turkiet och Mellanöstern 2001-2012. Medverkar regelbundet i SvD, numera som frilans.
Baserad i Stockholm men är ofta på resa.

Mottagare av Publicistklubbens stora pris 2008.

Kom hösten 2014 ut med boken Gulfen – en framtida krutdurk (Leopard förlag).

Kontakta Bitte Hammargren
Fler bloggar