Om mellanöstern

Bitte Hammargren

Bitte Hammargren

KAIRO

De båda satellitbilderna nedan började spridas från mobil till mobil igår kväll i Kairo.

Till vänster visas folkhavet kring Tahrirtorget och dess omgivningar, där demonstranterna kräver att militärrådet överlämnar makten till en civil övergångsregering. Till höger är folkmassorna vid Abbasiya norr om Kairos centrum markerade. Där hölls i går en demonstration till stöd för militärledningen och fältmarskalk Hussein Tantawi.

Parallellt med detta höll Muslimska brödraskapet sin egen manifestation, men inte om Egypten utan om al-Aqsa-mosken i Jerusalem.

Muslimska brödraskapet, som vill ha tidiga val, har blivit häcklade för att de påstås ha slutit en pakt med militärstyret. Deras al-Aqsa-manifestation sågs därför av kritikerna som en avledningsmanöver som var till för att rädda ansiktet.

På Tahrirtorget finns en brokig blandning av liberaler, vänstermänniskor, partilös medelklass som kräver politiska fri- och rättigheter samt fattiga och arbetslösa som har fått nog av polisvåld och rättslöshet.

Mer om dessa tre olika falanger i dagens egyptiska drama skriver jag om här i dagens SvD.

För övrigt vill jag passa på att gratulera Sveriges radios Mellanösternkorrespondent Cecilia Uddén till Stora Journalistpriset. Det är synnerligen välförtjänt.

Om bloggen


Bitte Hammargren bloggar om det händelserika Turkiet och Mellanöstern. Var SvD:s korrespondent för Turkiet och Mellanöstern 2001-2012. Medverkar regelbundet i SvD, numera som frilans.
Baserad i Stockholm men är ofta på resa.

Mottagare av Publicistklubbens stora pris 2008.

Kom hösten 2014 ut med boken Gulfen – en framtida krutdurk (Leopard förlag).

Kontakta Bitte Hammargren
Fler bloggar