Om mellanöstern

Bitte Hammargren

Bitte Hammargren
Militärstyret har i dagens Egypten har i vissa fall gått längre i sina övergrepp än vad Hosni Mubaraks regim gjorde, skriver Amnesty International i en rapport som publicerats nu på morgonen.

”Det egyptiska militärrådet, SCAF, har på inget sätt levt upp till sina löften till de egyptiska folket att förbättra människorättsläget i landet”, säger Amnesty International i en rapport, Broken Promises: Egypt’s Military Rulers Erode Human Rights, som släpps den 22 november.
Ur rapporten:
”De senaste dagarna har stora grupper samlats på Tahrirtorget i Kairo för att protestera mot militären. Protesterna har slagits ned med våld, flera har dödats och hundratals skadats.
– Tusentals civila har ställts inför militärdomstolar, fredliga protester har slagits ned och Mubaraks undantagslagar har utvidgats. På detta sätt har SCAF fortsatt en tradition av förtryck som  demonstranterna, så hårt har kämpat för att bli av med. De som utmanat eller kritiserat det militära rådet – demonstranter, journalister, bloggare och strejkande arbetare – har brutalt förtryckts i ett försök att tysta deras röster, säger Philip Luther, tillförordnad chef för Amnestys Nordafrika-och Mellanösternavdelning
– Nio månader efter att militärerna tog över, har förhoppningarna från 25 januarirevolutionen krossats. Det brutala sätt som protesterna slagits ned på under de senaste dagarna har stora likheter med övergreppen under Mubaraks era, .”

Om bloggen


Bitte Hammargren bloggar om det händelserika Turkiet och Mellanöstern. Var SvD:s korrespondent för Turkiet och Mellanöstern 2001-2012. Medverkar regelbundet i SvD, numera som frilans.
Baserad i Stockholm men är ofta på resa.

Mottagare av Publicistklubbens stora pris 2008.

Kom hösten 2014 ut med boken Gulfen – en framtida krutdurk (Leopard förlag).

Kontakta Bitte Hammargren
Fler bloggar