Om mellanöstern

Bitte Hammargren

Bitte Hammargren

ISTANBUL

Turkiets premiärminister Recep Tayyip Erdoğan är på väg att bränna den ena bron efter den andra med Assadregimen i Syrien.

Hans senaste utfall mot Baathregimen i Damaskus orsakades av en väpnad attack på en buss med vanliga turkiska pilgrimer som var på väg hem från sitt livs resa – från en vallfärd till Mecka. Nära staden Homs i Syrien ska de ha blivit attackerade. Uppgifterna om vad som hände är höljda i dunkel, när detta skrivs. Turkish Daily News skriver att chauffören trots skador ska ha lyckats köra fram till turkiska gränsen.

Men det som är otvetydigt är Erdoğans ursinniga reaktion mot Bashar al-Assad och hans regim.

– Om ni tror på er ledarförmåga så ska ni bevisa det genom att gå till valurnorna. Då kan ni leda ert land, men inte genom stridsvagnar och artilleri, sade den turkiske premiärministern med adress Damaskus.

Erdoğan är ohotad i turkisk inrikespolitik (delvis på grund av rättsliga kampanjer mot allehanda kritiker och delvis på grund av en opposition som är upptagen av sin interna strider). Han har också en stigande hjältestatus i arabvärlden. Många talar i dag om Turkiets neo-osmanska politik – att Ankara stärker sin ställning i arabiska områden som tidigare hörde till Osmanska riket. Allra tydligast syns Turkiets neo-osmanska trend i Syrien.

Om bloggen


Bitte Hammargren bloggar om det händelserika Turkiet och Mellanöstern. Var SvD:s korrespondent för Turkiet och Mellanöstern 2001-2012. Medverkar regelbundet i SvD, numera som frilans.
Baserad i Stockholm men är ofta på resa.

Mottagare av Publicistklubbens stora pris 2008.

Kom hösten 2014 ut med boken Gulfen – en framtida krutdurk (Leopard förlag).

Kontakta Bitte Hammargren
Fler bloggar