Annons

Om mellanöstern

Bitte Hammargren

Bitte Hammargren

Nobelpristagaren Shirin Ebadi har just tagit emot Per Anger-priset för sin vän och kollega, människorättsförsvararen Narges Mohammadi. Pristagaren själv kunde inte komma till ceremonin i Stockholm eftersom hon just har dömts till elva års fängelse.

Så har det gått med många av Shirin Ebadis kolleger i den människorättsorganisation hon startade för tio år sedan: Läget hårdnar. Många försvarare av mänskliga rättigheter döms till långa fängelsestraff efter godtyckliga processer.

Shirin Ebadi, fredspristagare och iransk människorättsaktivist. Foto: Jacques Brinon/AP

Shirin Ebadi motsätter sig militära aktioner mot Iran, liksom ekonomiska sanktioner som drabbar vanliga iranska medborgare. Men däremot efterlyser hon hårdare politiska sanktioner som biter på de styrande och som kan hjälpa demokratirörelsen. Som framgår av SvD-artikeln, ”Läget i Iran värre hela tiden”, kritiserar hon också EU-länder för dubbelmoral.

På frågan vad hon vill att Sverige ska göra tog hon under en pressträff i Stockholm särskilt upp telekombolaget Ericssons affärer med Iran. Hon hävdar att Ericsson fortsätter att sälja mjukvara till Iran som kan användas för avlyssning av sms och mobilsamtal – och att denna mjukvara leder till att oppositionella fängslas. Hon berömde Nokia Siemens för att, efter protester, ha upphört med sådan försäljning och tycker att Ericsson borde följa deras exempel.

Men nu hävdar Ericsson att Shirin Ebadis uppgifter inte stämmer. Så här skriver Ericssons presstalesman Fredrik Hallstan:

”Dr. Ebadi påstår att vi sålt samma typ av mjukvara som NokiaSiemens blev anklagade för att sälja för något år sedan. Ericsson har sålt standard GSM-utrustning till Iran för mobiltelefoni. 2009 drog vi pga av den politiska situationen ner på våra åtaganden i landet och i december 2010 så valde vi att sluta sälja till Iran. Viktigt att säga är att vi har kontrakt för GSM som är tecknade för länge sedan, som löper och att vi kommer att slutföra dessa.”

”Dr. Ebadi har även tidigare varit ute med felaktigheter i media. Vi har nu bestämt oss för att bjuda in henne till ett möte för att berätta vad vi har sålt i Iran samt hur telekommunikation kan bidra för att skapa ett öppnare och mer demokratiskt samhälle. Både i Iran och i övriga världen.”

Ord står alltså mot ord. SvD har inte kunnat nå Shirin Ebadi för en kommentar. Men bland Mellanösternbloggens läsare finns kanske personer med kunskaper om hur mobilövervakningen fungerar i Iran – eller andra länder?

Om bloggen


Bitte Hammargren bloggar om det händelserika Turkiet och Mellanöstern. Var SvD:s korrespondent för Turkiet och Mellanöstern 2001-2012. Medverkar regelbundet i SvD, numera som frilans.
Baserad i Stockholm men är ofta på resa.

Mottagare av Publicistklubbens stora pris 2008.

Kom hösten 2014 ut med boken Gulfen – en framtida krutdurk (Leopard förlag).

Kontakta Bitte Hammargren