Om mellanöstern

Bitte Hammargren

Bitte Hammargren

För en månad sedan dödades 27 personer, främst koptiska demonstranter, men även fyra militärer, i den värsta blodsutgjutelsen sedan Mubaraks fall. Foto: REUTERS/Amr Abdallah

Koptiska kristna bär kistor till begravningen i Abassiya-katedralen, under en massbegravning av offren från den blodiga söndagen vid tv-huset i Kairo. Händelserna har ökat misstron mot militärledningen, inte bara från koptiska egyptier. Foto: REUTERS/Mohamed Abd El-Ghany

Egyptiska organisation för mänskliga rättigheter anklagar i en färsk rapport militärledningen för inkompetens på gränsen till kriminalitet under hantering av sammandrabbningarna utanför tv-huset Maspero, den 9 oktober, vilket slutade med 27 människors död.

Egyptiska demokratiaktivister som den nu fängslade bloggaren Alaa Abd El Fattah underkänner också militärens rätt att utreda händelserna då främst koptiska demonstranter dödades, många under militärpolisens pansarfordon.

De omständigheterna som triggade fram den våldsamma sammandrabbningen är till stor del oklara, framhåller analytikern Hamdi Hassan från demokratiinstitutet International Idea, själv verksam i Kairo. Det var mer än en demonstration som gick mot tv-huset den 9 oktober, påpekar han. Den ena demonstrationen leddes av en koptisk präst. I den andra gick salafister (sunnimuslimer som influerats av den saudiska religionstolkningen). Bland de döda fanns inte bara demonstranter utan också en arméofficer och tre värnpliktiga.
– Armén och egyptisk tv, liksom informationsminister Ossam Haikal, har alla varit klumpigt inkompetenta. Vi vet ännu inte vem som attackerade och dödade en ung arméofficér och tre värnpliktiga eller varför soldaterna fick panik och försökte försvara sig mot en mobb som brutalt attackerade dem, säger Hamdi Hassan.

– För två dagar sedan publicerade Egyptiska organisation för mänskliga rättigheter en rapport där man anklagar militären för inkompetens på gränsen till kriminalitet under hantering av Maspero, fortsätter Hamdi Hassan.

Egyptiska medier rapporterar att nätaktivisten Alaa Abd El Fattah vägrat gå med på ett erbjudande från militären att bli släppt från häkte i utbyte mot att han låter bli att kritisera fältmarskalk Mohamed Hussein Tantawi, ledaren för Egyptens styrande militärråd. Abd El Fattah är anklagad för förtal mot fältmarskalken och militärledningen, Scaf.

En stark opinion stöder Alaa Abd El Fattah, påpekar Hamdi Hassan från Kairo. Den fängslade demokratiaktivisten berättade i ett gripande inlägg i oppositionstidningen al-Shorouk om hur kistan efter en av de dödade den 9 oktober, den unge koptiske revolutionären Mina Daniel, som en sista hedersbetygelse fördes till Tahrirtorget. Det var en av hans sista önskningar som han uttalade i ambulansen på väg till det koptiska sjukhuset.

Händelsen har också fört två mödrar samman som var och en symboliserar olika delar av den egyptiska statens övergrepp mot sina egna medborgare. Alaa Abd El Fattah berättade i Shorouk om mötet mellan mödrarna till Mina Daniel, en kopt från Kairos fattigslum, och Khaled Said, som brutalt mördades av poliser på sin mammas gata i Alexandria sommaren 2010.

 

Om bloggen


Bitte Hammargren bloggar om det händelserika Turkiet och Mellanöstern. Var SvD:s korrespondent för Turkiet och Mellanöstern 2001-2012. Medverkar regelbundet i SvD, numera som frilans.
Baserad i Stockholm men är ofta på resa.

Mottagare av Publicistklubbens stora pris 2008.

Kom hösten 2014 ut med boken Gulfen – en framtida krutdurk (Leopard förlag).

Kontakta Bitte Hammargren
Fler bloggar