Annons

Om mellanöstern

Bitte Hammargren

Bitte Hammargren

Tusentals tunisier försvarar yttrandefriheten efter provokatörers försök att bränna ned den privata tv-station, Nessma, som visat den animerade filmen Persepolis dubbad till tunisiskt talspråk.

Läs mer om visningen av denna animerade film i Tunis, som SvD:s fotograf Yvonne Åsell och jag var med om, samt om salafisters angrepp på filmen här.

Slaget om yttrandefriheten är inte förlorat i Tunisien. I söndags gick tusentals människor ut en demonstration till stöd för den hotade tv-kanalen och till stöd för yttrandefriheten och toleransens Tunisien. Somliga demonstranter hade tejpat över sina munnar, rapporterar AP. Det förekom inga angrepp mot demonstranterna.

Också det tillåtna islamistpartiet Ennahda, som leder opinionsmätningarna inför söndagens val, har tagit avstånd från attacken mot tv-stationen och dess chef. Men somliga tunisier anklagar Ennahda för att i det tysta underblåsa protesterna, skriver AFP från Tunis.

Den prisbelönta filmen, gjord av franskiranska Marjane Satrapi, har tidigare visats på biografer på andra håll i arabvärlden. Jag såg den exempelvis i Beirut för 2008 – men då med franskt tal. Filmvisningen var inte populär bland alla libanesiska Hizbollahanhängare. Men de som inte tyckte om filmen behövde inte se den. Samma sak gäller naturligtvis även i Tunisien.

Om jag minns rätt har filmen även visats med franskt tal tidigare i Tunisien.

Det nya i dagsläget är att den visas strax före valet och att den är skickligt dubbad till tunisiskt-arabiskt talspråk. Därmed kan filmen upplevas som om den handlar om tunisierna själva och om vad som skulle hända ifall jasminrevolutionen skulle leda till ett hårdfört islamistiskt maktövertagande, som i Iran efter revolutionen 1979, i stället för demokrati.

Men debatten i Tunisien handlar mest om det faktum att den tecknade filmen visar hur huvudpersonen, en ung flicka, har bekymrade samtal med Gud.

Avbildningar av Gud är förbjudet i islam. Men filmen kan inte sägas vara antiislamisk, däremot går den emot maktapparater som förtrycker medborgare i religionens namn. Gud framställs som en klok gammal farbror med vitt skägg,  så som ett barn kan tänka sig Gud. Han tillrättavisar huvudpersonen efter hennes bekännelser om att hon har handlat moraliskt fel mot en medmänniska.

Om bloggen


Bitte Hammargren bloggar om det händelserika Turkiet och Mellanöstern. Var SvD:s korrespondent för Turkiet och Mellanöstern 2001-2012. Medverkar regelbundet i SvD, numera som frilans.
Baserad i Stockholm men är ofta på resa.

Mottagare av Publicistklubbens stora pris 2008.

Kom hösten 2014 ut med boken Gulfen – en framtida krutdurk (Leopard förlag).

Kontakta Bitte Hammargren