Annons

Om mellanöstern

Bitte Hammargren

Bitte Hammargren

I januari lyckades tunisierna driva en avskydd diktator och hans familjeklan på flykten. Att det gick så fort förvånade inte bara dem själva utan hela världen.

I Egypten, Bahrain, Libyen, Jemen och så småningom även Syrien försökte medborgare med blandat resultat göra om deras revolt. Men den som tror att demokratiseringen kan gå fort i arabvärlden behöver bara titta på Latinamerika: länder som Brasilien blev inte stabila demokratier över en natt. Det tog ett par årtionden.

Hela arabvärlden håller nu åter ögonen på Tunisien. I Algeriet puttrade det förra årsskiftet. Där kan de börja koka igen, ifall Tunisien nästa söndag åter en gång slår världen med häpnad och lyckas att  genomföra fredliga och rättvisa val. Även Egypten, som ska hålla sitt första val i slutet av november, kommer att påverkas av utgången i det tunisiska valet.

Men det finns en nervositet bland Tunisiens nya politiker.  De säger att kontrarevolutionära krafter – som den störtade regimen – har intresse av att se valet leda till kaos och våld. Och det finns salafistiska provoktatörer som försökt tända eld på en tv-station och som stormat in på universitetet i Sousse, när universitetsledningen höll sig till reglerna och vägrade låta en student med ansiktsslöja skriva in sig. Mer om det i artikeln Tecknad film retar islamister.

Vem som finansierar salafisterna i Tunisien, vilka inte får ställa upp i valet, är en öppen fråga. Och vilka trådar den störtade Ben Ali eller hans minst lika avskydde svärson Sakher El Materi kan tänkas dra i, kan man i dagsläget endast spekulera i.

Men bortanför dessa skärningspunkter pågår valkampanjen dag efter dag runt om i Tunisien bland landets många tusen nya politiker i 33 valkretsar.

I dagens SvD skildrar fotografen Yvonne Åsell och jag i reportaget Tunisiens kvinnor tar plats i valet en av dessa nyblivna politikers kamp för att få väljare att rösta nästa söndag – även i eftersatta städer och byar på landsbygden. Det är sociologen Fethiya Saïdi som toppar vänsteralliansen Pôles valsedel i nordvästra Tunisien.

Pôle Démocratique Moderniste har inte bara som alla andra partieri det tunisiska valet infört varannan damernas på valsedlarna utan de har också full jämställdhet i toppen av sina 33 valsedlar.

I ett bildspel med ljud hittar ni fler av Yvonne Åsells bilder när vi följer Fethiya Saïdi i spåren.

 

Om bloggen


Bitte Hammargren bloggar om det händelserika Turkiet och Mellanöstern. Var SvD:s korrespondent för Turkiet och Mellanöstern 2001-2012. Medverkar regelbundet i SvD, numera som frilans.
Baserad i Stockholm men är ofta på resa.

Mottagare av Publicistklubbens stora pris 2008.

Kom hösten 2014 ut med boken Gulfen – en framtida krutdurk (Leopard förlag).

Kontakta Bitte Hammargren