Annons

Om mellanöstern

Bitte Hammargren

Bitte Hammargren

Mohamed ElBaradei, den förre FN-höjdaren som många av Egyptens reformvänner vill se som landets näste president, har tagit bladet från munnen mot militären.

Efter den blodiga, svarta söndagen för en vecka sedan när 26 demonstranter – främst kopter – mejades ned av pansarfordon eller sköts ihjäl av militären utanför tv-huset, Maspero, har det lagts fram bildbevis på att det var egyptisk statstelevision som hetsade mot kopter på ett fullkomligt skandalöst sätt.

Mohamed ElBaradei säger nu samma sak: att statstelevisionen spelade en avgörande roll för uppviglingen och uppiskade hatstämningar mot kopter.

Dessutom kritiserar han det styrande militärrådet, SCAF, för att ha för mycket makt och för lite erfarenhet av att styra ett land.

Läs mer om ElBaradeis kritik i denna AP-artikel.

Rania Al Malky, kvinnlig muslimsk chefredaktör på engelskspråkiga Daily News i Kairo, har skrivit ett annat tungt inlägg om behovet av en ny revolution i Egypten. Hon vänder sig mot dem som inte visar lika stark avsky mot militärstyrets blodbad på fredliga koptiska demonstranter utanför tv-huset för en vecka sedan som mot Mubarakregimens dödsskjutning av 840 egyptier (av olika religiös tillhörighet) under revolutionen.

Hon pekar också på hur statsmedierna i 30 års tid har använts för uppvigling och för att hetsa fram sekteristiska känslor, för att därmed kunna motivera regimens eget järngrepp, först under Mubarak och nu under fältmarskalk Tantawis militärråd:

”It is no secret that the state security apparatus over the past decades has played an instrumental role in aggravating sectarian tension as a means to reinforce the 30-year dictatorship’s stranglehold on power on the pretext that the “secular regime” is the only guarantee for the protection of Egypt’s Copts.”

Rania Al Malkys ledare hittar ni här.

MERIP, läsvärd Mellanösterntidning på nätet, har grävt fram fler chockerande detaljer om Egyptens blodiga söndag.

Om bloggen


Bitte Hammargren bloggar om det händelserika Turkiet och Mellanöstern. Var SvD:s korrespondent för Turkiet och Mellanöstern 2001-2012. Medverkar regelbundet i SvD, numera som frilans.
Baserad i Stockholm men är ofta på resa.

Mottagare av Publicistklubbens stora pris 2008.

Kom hösten 2014 ut med boken Gulfen – en framtida krutdurk (Leopard förlag).

Kontakta Bitte Hammargren