Annons

Om mellanöstern

Bitte Hammargren

Bitte Hammargren

Ni minns kanske den Facebookkampanj som växte till en lavin under upproret mot Hosni Mubarak: We are all Khaled Said.

Det handlade om en vanlig kille i Alexandria som misshandlades till döds på sin mammas gata av två civilklädda poliser sommaren 2010. Hans ”brott”?  Han hade lagt ut ett blogginlägg som visade hur två poliser delade upp ett knarkbeslag mellan sig.  I bårhuset tog hans anhöriga en bild av Khaled Saids vanställda ansikte som sedan spreds från mobiltelefon till mobiltelefon i Egypten.

Efter söndagens blodbad på de fredliga demonstranter (kopter, muslimer och sekularister oavsett religion) som krävde rättsliga ingripanden mot dem som ostraffat bränt ner kyrkor och kristnas hem finns ett parallellfall.  Den unge Mina Daniel blev ett av offren för militärpolisens kallblodiga tillslag mot demonstranterna, när pansarfordon mejade ned civila. Nu finns en sida på Facebook där man (på arabiska) kan ansluta sig till dem som säger Vi är alla Mina Daniel.

Mina Daniel var i januari en av ungdomarna på Befrielsetorget, Tahrir, en av dem som satte fart på den fredliga proteströrelse mot Hosni Mubarak där all religiös sekterism var utesluten. Innan han avled av sina skador efter söndagens attack från militärpolisen och huliganer, baltagiya, sade Mina Daniel till sina vänner i ambulansen att han ville begravas på Tahrir.

Efter begravningen i den stora koptiska St Markuskatedralen gick flera hundra sörjande, både kristna och muslimer, med Daniel Minas kista till Tahrirtorget.

– Alla som dödades utanför tv-huset (Maspero) är martyrer, sade en av de sörjande till Egypt.com

– Men Minas fall var speciellt. Han är en verklig symbol för revolutionen.

Egyptier som följde Mina Daniel till hans sista vila vägrar acceptera religiös sekterism. Det är egyptier som likt demonstranterna på Tahrirtorget i början av året skanderade:  Muslimer och kristna är en och samma hand.

Men det styrande militärrådet har släppt den sekteristiska anden ur flaskan, dels genom att underlåta att lagföra de skyldiga till kyrkobranden i Assuan och dels genom att låta militärpolisens pansarvagnar köra över fredliga demonstranter. Det var också i det militärstyrda Egypten som statstelevisionen hetsade mot kopter, medan privata kanaler som var kritiska till militärrådet, Scaf, fick se sina sändningar strypta.

Committee to Protect Journalists har fler skakande exempel på hur militärstyret släppt fram hatpropaganda mot den koptiska minoriteten och strypt den regimkritiska nyhetsförmedlingen. En kameraman för en koptisk tv-kanal blev ihjälskjuten utanför tv-huset.

Den tidigare fängslade egyptiske bloggaren Kareem Amer skriver i det senaste nyhetsbrev som ges ut av hans bloggarkollega Wael Abbas att den egyptiska militären har kidnappat den arabiska våren och gjort landet till  en militärdiktatur. Den arabiska våren har gått över i höst.

XXXXXXXX

Mig hittar ni också på twitter:  @bitteham

Om bloggen


Bitte Hammargren bloggar om det händelserika Turkiet och Mellanöstern. Var SvD:s korrespondent för Turkiet och Mellanöstern 2001-2012. Medverkar regelbundet i SvD, numera som frilans.
Baserad i Stockholm men är ofta på resa.

Mottagare av Publicistklubbens stora pris 2008.

Kom hösten 2014 ut med boken Gulfen – en framtida krutdurk (Leopard förlag).

Kontakta Bitte Hammargren