Annons

Om mellanöstern

Bitte Hammargren

Bitte Hammargren

Egyptens politiska partier fördömer det styrande militärrådet, Scaf, efter det hänsynslösa och blodiga tillslaget mot fredliga demonstranter som krävt lag och ordning samt rättsliga ingripanden mot dem som bränt ned kyrkor och kristnas hem.

Partiledarna krävde också att Scaf omedelbart lämnar över makten till ett civilt presidentråd, i väntan på de val som ska hållas i slutet av november, samt att övergångsregeringens premiärminister Essam Sharif avgår.

Den egyptiska statstelevisionens Kanal 1 har hetsat mot Egyptens kristna minoritet genom att hävda att det var kopter som attackerade militären med stenar, Molotovcocktails och skarpa skott. Så skrivs det på sociala medier. Även oppositionstidningen al-Masry al-Youm bekräftar att den statsstyrda tv-kanalen har hetsat mot kopter, vilket i sin tur fungerar som uppvigling bland extremister inom Egyptens muslimska majoritetsbefolkning.

Publicisten Hisham Kassem, den tidigare grundaren av al-Masry al-Youm som nu är på väg att starta ett nytt egyptiskt mediehus, sade till mig att söndagens förfärliga händelser utanför tv-huset var en av de värsta dagarna i hans liv.

– Det går inte att beskriva känslan av chock och fasa. Detta är gjort av en militär som löper amok och mördar sitt eget folk.

Hisham Kassem hör inte till dem som tror att detta blodiga dåd var en planerad del av en kontrarevolution från militärledningen, Scaf.

– Jag tror att de tänker gå tillbaka till barackerna, men de måste förstå att detta var mer än övervåld. Innan detta hände utanför tv-huset har det varit mindre incidenter,  där militären underlåtit att hålla gärningsmännen ansvariga. Det har förvärrat läget.

Han tar som exempel gripandet för en vecka sedan av en medborgare som brutalt misshandlades av militären och paramilisen på öppen gata.

– Det var offentlig tortyr. Det måste man ingripa mot. De skyldiga då skulle ha lagförts, man skulle ha gett order om att detta inte får tolereras.

I stället har Scaf trappat upp statens bruk av våld mot medborgarna, som i söndags utanför tv-huset Maspero vid Nilen.

– Det är inget mindre än en katastrof. Bland alla goda krafter, inklusive sociala medier, finns en övertygelse om att detta inte får fortgå utan rättsliga efterverkningar, fortsätter Hisham Kassem.

Han tycker inte att det har gjorts tillräckligt seriösa utredningar om vem som låg bakom nyårsbomben mot katedralen i Alexandria – ett dåd som många misstänker att den förre inrikesministern Habib al-Adly låg bakom.

al-Masry al-Youm skriver att söndagens tv-bevakning i statsmedierna fick tittarna att tro att det var koptiska demonstranter som orsakat våldet. Budskapet från statsmedierna var att det är en konspiration på gång syftande till att skapa konflikt mellan de väpnade styrkor och folket. Men publicisten Hisham Kassem håller, som många, militärledningen ansvarig för trakasserier av regimkritiska medier under den svarta söndagen.

– Militärledningen, Scaf, måste fördömas klart och tydligt.

Under revolutionen mot Mubarak i januari-februari ropades civiliserade slagord om att ”kristna och muslimer är en och samma hand”.  När polisen gick upp i rök efter en order från inrikesministern den 28 januari såg många vanliga egyptiska muslimer till att skydda de koptiska kyrkorna i sina kvarter. Det finns en sådan civil medborgaranda, men mot den står den mobb, ofta salafistisk, som uppviglas av hatpropaganda i statsmedier. Och många egyptiska kopter är rädda i dag.

Det är inte första gången statsmedierna används för hets och hatpropaganda. Under revolutionsdagarna hetsade statliga medier vitt och brett mot utlandet och anklagade utländska journalister för att vara konspiratörer. Det fick SVT:s Bert Sundström betala dyrt för när han blev svårt misshandlad av huliganer på öppen gata.

Men även om det är mobben, baltagiya, som utför mycket av de blodiga dåden, så bär de styrande i staten det yttersta ansvaret om inte de skyldiga ställs inför rätta (i civila domstolar) och om hatpropagandan får fortsätta mot Egyptens främsta minoritet. Efter söndagens tv-filmade dåd, när pansarfordon jagade och körde över civila demonstranter, råder inga tvivel om militärpolisers skuld för medborgares brutala död. Och nu måste egyptierna få veta var det yttersta ansvaret ligger.

Fortsättningsvis under fredagsprotesterna kommer vi säkert att få höra fler egyptier skandera ”Folket vill att fältmarskalk Tantawi faller”.

 

Om bloggen


Bitte Hammargren bloggar om det händelserika Turkiet och Mellanöstern. Var SvD:s korrespondent för Turkiet och Mellanöstern 2001-2012. Medverkar regelbundet i SvD, numera som frilans.
Baserad i Stockholm men är ofta på resa.

Mottagare av Publicistklubbens stora pris 2008.

Kom hösten 2014 ut med boken Gulfen – en framtida krutdurk (Leopard förlag).

Kontakta Bitte Hammargren