Annons

Om mellanöstern

Bitte Hammargren

Bitte Hammargren

ISTANBUL

Kort stopp i Istanbul. Trots att det var helg var det igenkorkade vägar och trafikleder lördag eftermiddag. ”Kolla, om vi inte tagit den här smitvägen hade vi kunnat bli sittande i tre timmar på motorvägen, där står trafiken helt stilla”, sade min unge taxichaufför. I Turkiet är det inte många taxichaufförer som talar engelska, men den här killen hade en liten parlör bredvid ratten. Och så fort han har utländska kunder i bilen passar han på att snappa upp några ord.

Trafiken brukar stå stilla i Istanbul, särskilt under det som så felaktigt kallas för ”rusningstid” – för under dessa timmar rör sig bilarna i snigelfart, som bäst. Så bor det också ungefär dubbelt så många invånare i Stor-Istanbul som i hela Sverige. Värre kommer det troligen att bli när en ny motortrafikled ska byggas under Marmarasjön och när en tredje bro byggs över Bosporen. Den här staden behöver kollektivtrafik framför allt.

Anledningen till gårdagens trafikstockning var begravningen av premiärminister Erdoğans 88-åriga mamma, Tenzile Erdoğan. I detta land där politiken annars är så polariserad strömmade begravningsgäster och kondoleanser till även från inbitna politiska motståndare. Polisen spärrade av gatorna för dignitärerna bland begravningsgästerna med följd att det blev proppar i trafiken.

Premiärministern och hans mamma, som begravdes i lördags.

Men i stället för att bli lika stressad som alla de som satt fast i köerna lirkade sig min taxichaufför fram på smågator, backe upp och backe ned. Och så passade han på att lära sig några nya engelska ord.

Vad heter Yokuşu (backe) på engelska? undrade han när han gasade upp för en av Istanbuls kullar, bort från de timslånga köerna.

Den killen har framtiden för sig.

 

 

Om bloggen


Bitte Hammargren bloggar om det händelserika Turkiet och Mellanöstern. Var SvD:s korrespondent för Turkiet och Mellanöstern 2001-2012. Medverkar regelbundet i SvD, numera som frilans.
Baserad i Stockholm men är ofta på resa.

Mottagare av Publicistklubbens stora pris 2008.

Kom hösten 2014 ut med boken Gulfen – en framtida krutdurk (Leopard förlag).

Kontakta Bitte Hammargren