Annons

Om mellanöstern

Bitte Hammargren

Bitte Hammargren

KAIRO

Avslöjandena duggar tätt om hur brittisk och amerikansk underrättelsetjänst, och inte minst Storbritanniens förre premiärminister Tony Blair, hjälpt Gaddafiregimen.

Enligt de dokument som har grävs fram i den förre spionchefen Musa Kusas kontor i Tripoli fick Gaddafiregimen brittisk hjälp med utlämning av terroristanklagade islamister. Det betydde utlämning till Gaddafis tortyrcentraler.

Gaddafis regim massakrerade 1200 fångar i Bouslim (Abu Salim) 1996. Det var först när de dödas anhöriga skulle komma på sitt halvårsvisa besök till fängelset som de fick veta att deras söner inte längre var i livet, berättade libyer i Benghazi för mig i våras. Men i andra sammanhang visades avrättningar av kritiska studenter upp på libysk tv, hävdar libyska oppositionella här i Kairo.

Gaddafis regim har startat krig i Afrika, mördat oppositionella och sponsrat terroristattentat.

Men å andra sidan har regimen också haft sina oljekällor att ösa ur. Den lärde sig hur lätt det är att köpa både politiker och mindre nogräknade journalister.

I egyptiska Daily News läser jag ett AP-telegram om hur detta kunde gå till. Tunisiens störtade president och diktatorskollega Ben Ali sägs ha fått en månatlig lön från Gaddafi (källan är den bisarre överstens förre utrikesminister Abdel-Rahman Shalqam, i en intervju med den arabiska tidningen al-Hayat).

Muammar Gaddafi betalade enligt Shalqam även redaktörer på statsägda publikationer i Egypten och Syrien, med flera länder, för att själv bli glorifierad eller åtminstone för att varje kontaktyta mellan den libyska oppositionen och den allmänna opinionen skulle strypas, uppger Fayez Jibril, Kairobaserad grundare av Nationella fronten för Libyens räddning, Libyens äldsta oppositionsgrupp.

Det kommer nu också flera avslöjande exempel på hur västmakter hjälpte Gaddafiregimen. Brittiska Independent skriver om vänskapen mellan Gaddafi, Storbritannien och USA som en secret, special and very cosy relationship, samt om vilken hjälp Saif al-Islam fick av MI6.

Det är denne Saif al-Islam som kallat libyska oppositionella för råttor och som nu är misstänkt i Haag för brott mot mänskligheten.

Så frågan är: hade Tony Blair på något vis högre moral än dessa lättköpta och korrumperade redaktörer i Kairo och Damaskus?

Om bloggen


Bitte Hammargren bloggar om det händelserika Turkiet och Mellanöstern. Var SvD:s korrespondent för Turkiet och Mellanöstern 2001-2012. Medverkar regelbundet i SvD, numera som frilans.
Baserad i Stockholm men är ofta på resa.

Mottagare av Publicistklubbens stora pris 2008.

Kom hösten 2014 ut med boken Gulfen – en framtida krutdurk (Leopard förlag).

Kontakta Bitte Hammargren