Annons

Om mellanöstern

Bitte Hammargren

Bitte Hammargren

Syrien är ett slutet land. Regimen har enligt vittnesmål satt in arméhelikoptrar, stridsvagnar och elitförband för att slå ned det uppror som har pågått i elva veckor.

Men mycket av det som händer i Syren pågår i det tysta. Skottskadade civila från norra Syrien som lyckats ta sig över gränsen till Turkiet och som får vård där kan trots allt ge sina vittnesmål.

Här är några berättelser från skottskadade syrier som jag träffade på ett sjukhus i Hatayprovinsen i södra Turkiet. Fler rapporter kommer i söndagens SvD.

De skadade kan med hänsyn till sin egen och sina familjers säkerhet inte framträda med namn och ansikte på bild. De kommer från Idlibområdet i norra Syrien och flera av dem är från den belägrade staden Jisr al-Shughur.

Flerbarnsfar: ”Jag blev träffad av en prickskytt. När människor demonstrerar ställer sig underrättelsetjänsten bakom armésoldaterna. Soldater som vägrar öppna eld mot demonstranter blir själva skjutna av underrättelsetjänsten, mukhabarat”.

Foto: Bitte Hammargren (samtliga bilder)

17-åring: ”Jag blev träffad  i lördags för en vecka sedan, när jag skulle köra iväg en annan skottskadad på min mc. Min skottskada blev svårt infekterad när jag var på sjukhus i Syrien; jag misstänker att det var medvetet. Hur det gick för min kamrat som jag skulle hjälpa vet jag inte. Han träffades en gång till”.

31-åring: ”Vi deltog i en fredlig demonstration den 20 maj. Underrättelsetjänsten, mukhbarat sköt mot oss. Jag blev hjälpt till turkiska gränsen av mina vänner. Jag har fru och barn kvar i Syrien; jag vågar inte röja min identitet för det kan göra saken värre för min familj. När jag ringde min fru senast hörde jag skottlossning i hennes närhet. Vården är bra här i Turkiet, vi är tacksamma för den.”

31-åring: ”Jag deltog i en fredlig demonstration när jag blev träffad av ett skott. Det var på fredagen den 20 maj. Alla fredagar under upproret har ett särskilt namn. Den 20 maj kallades för Azadifredagen, efter det kurdiska ordet för frihet.”

18-åring: ”Jag var med i en demonstration mot regimen. Armén öppnade eld mot oss. Två föll ned skadade nära mig. När jag försökte hjälpa dem blev jag själv träffad. Jag har en fraktur på benet och en skottskada. Jag lyckades komma till sjukhus i Turkiet. Några vänner gömde mig i skogen en natt innan de lyckades köra mig till gränsen.”

Äldre man: ”Regimens styrkor skjuter på allt som rör sig”.

Om bloggen


Bitte Hammargren bloggar om det händelserika Turkiet och Mellanöstern. Var SvD:s korrespondent för Turkiet och Mellanöstern 2001-2012. Medverkar regelbundet i SvD, numera som frilans.
Baserad i Stockholm men är ofta på resa.

Mottagare av Publicistklubbens stora pris 2008.

Kom hösten 2014 ut med boken Gulfen – en framtida krutdurk (Leopard förlag).

Kontakta Bitte Hammargren