Om mellanöstern

Bitte Hammargren

Bitte Hammargren

I dagens SvD skriver jag om planerna att skärpa kontrollen av internet ytterligare i Turkiet.

Redan nu är många sajter bortfiltrerade, både av ”moraliska skäl” (och då handlar det inte bara om barnporr) och av politiska skäl (censuren kan exempelvis gälla sidor som anses förolämpa repulikens grundare Atatürk;  så har ju Turkiet i praktiken två statsreligioner, både sunniislam och kemalism).

På internetcaféer tros dessutom över en miljon sajter vara helt godtyckligt svartlistade av den myndighet som listat förbjudna ord. Nätaktivister och demokrativänner oroas av de tilltagande auktoritära dragen i statens syn på nätet.

Och värre ska det bli: Den 22 augusti kommer alla internetanvändare i Turkiet att tvingas välja mellan ett av fyra filter med rubrikerna ”barn, familj, standard eller inrikes”. Vad de tre förstnämnda ska sålla bort vet ingen idag (utom möjligen ämbetsmännen på statliga Styrelsen för informationsteknologi). Det fjärde filtret ska sålla bort alla sidor som inte slutar med .tr (för Turkiet). Och det är förstås smått absurt, för själva idén med nätet är ju att det ska vara gränsöverskridande.

Premiärminister Recep Tayyip Erdogan  har för övrigt kallat Facebook för en ”otäck” teknologi. Mer om  detta hittar du här.

Om bloggen


Bitte Hammargren bloggar om det händelserika Turkiet och Mellanöstern. Var SvD:s korrespondent för Turkiet och Mellanöstern 2001-2012. Medverkar regelbundet i SvD, numera som frilans.
Baserad i Stockholm men är ofta på resa.

Mottagare av Publicistklubbens stora pris 2008.

Kom hösten 2014 ut med boken Gulfen – en framtida krutdurk (Leopard förlag).

Kontakta Bitte Hammargren
Fler bloggar