Arabisk finansman vill ha reformer

Den saudiske finansmannen prins Walid bin Talal al-Saud, 56, är arabvärldens mäktigaste affärsman, slår Arabian Business Power 500 fast.

Denne multimiljardär och sonson till Saudiarabiens grundare, kung Abdel Aziz al-Saud, är med sitt Kingdom Holding Company den största enskilda investeraren i USA, påstås det.

Prins Walid tillhör samtidigt reformlägret i saudisk debatt. Nyligen publicerade han en debattartikel i New York Times om behovet av reformer. Kung Abdullahs nyligen annonserade  stimulanspaket räcker inte till för att motsvara prins Walids krav på reformer. Så är han också en kontroversiell person inom det månghövdade Huset Saud.  Hans debattartikel är skriven innan kungen tillkännagav att lokalval ska hållas den 23 april — i val där kvinnor inte får delta.

Min gissning är att Walid bin Talal skulle vilja att även kvinnor får rösträtt (även om kommunfullmäktige inte har mycket att säga till om i Saudiarabien). Han brukar plädera för att kvinnor ska få mer att säga till om i kungariket, att landet behöver det för att utvecklas.

När jag tog kontakt med hans kontor i Riyadh under en resa i Saudiarabien nyligen hamnade jag hos hans kvinnliga assistent (ingalunda en självklarhet i Saudi, där arbetslivet vanligen är strikt könssegregerat).

Prins Walids plädering för reformer  i New York Times-artikel har rubriken: A Saudi Prince’s Plea for Reform. Där skriver han bland annat:

”Den lärdom vi kan dra från resningarna i Tunisien, Egypten och andra länder — vilka, och det är viktigt att notera, inte drevs fram av antiamerikanism eller extremislamistiska stämningar — är att arabvärldens regeringar inte längre kan kosta på sig att ta sina befolkningar för givna eller utgå från att de kommer att vara statiska och underkastade.”

Som arabvärldens näst mäktigaste rankas en person inte underkastade sig Hosni Mubaraks diktatur, en ung egyptier som visste mycket den egyptiska folksjälen: det unga internetgeniet Wael Ghonim. Han var tills nyligen en okänd medarbetare för Google i Dubai och anonym skapare av sajten We are all Khaled Said, en sida på Facebook som var starkt pådrivande till det egyptiska folkupproret.

Ska man i stället utgå från klickarna på Google kommer Arabian Business fram till att den libanesiska sångerskan Nancy Ajram är nummer ett i popularitet.

Klicka dig fram på YouTube så hittar du Nancy Ajram.

Läsare av denna blogg är också välkomna att bidra med egna favoritlänkar med Nancy Ajram eller andra stjärnor i den moderna arabiska musiken.

Visa kommentarer (0 st)

Välkommen att säga din mening på SvD.se. Våra regler är enkla: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. För att få kommentera på SvD.se måste du registrera ett konto med Disqus eller använda ett befintligt konto på Facebook, Google, Yahoo eller OpenID.
Vänliga hälsningar, Fredric Karén, chef SvD.se Läs reglerna i sin helhet

I norrgående körfältet på E6:an, i en svacka nära Hogstorp norr om Torps köpcentrum, står vägbanan helt under vatten. Man räknar med att kunna släppa på den tunga trafiken under förmiddagen. Översvämningarna i Västsverige

Vattnet forsar in – vad gör jag?

GUIDE

Försäkringsbolag om översvämningsskador.

Fler pojkar har missbildad penis

ny forskning

Nu en av de vanligaste medfödda missbildningarna.

Världens äldsta man tog emot pressen

Sakari Momoi föddes före första flygturen.

Fler frågor kring vad Eniros ledning visste

”Våra medlemmar är upprörda och vill ha svar.”

”Dåligt äktenskap - varför går jag inte?”

PSYKOLOGEN

”Barnen känner er ilska.”

Nevs visar upp sin elektriska Saab

elbil

Skralt i kassan och konkurshot.

IS ska ha halshuggit
journalist från USA

Har publicerat video – budskap till Obama.

Stupad svensk hittad efter 70 år

Sensationellt

Soldaten från Stockholm stred på Karelska näset 1944.

”Gjorde inte osäkra väljare mer säkra”

ipsos

Statsvetare sågar tv-duellen Reinfeldt–Löfven.

Han gör datorspel
om en familj i kris

Alternativt

Crowdfunding-succé.

Webb-tv

”Jag har aldrig varit så här trött”

Träning

Utmanande träning på Island.