Annons

Om mellanöstern

Bitte Hammargren

Bitte Hammargren

Den arabiska bloggsfären utanför Tunisien, Egypten och Libyen har fått nytt liv av händelseutvecklingen i regionen.

För många leder den tankarna till arabvärldens stolta förflutna (tusen år bakåt i tiden) eller till den panarabism som Gamal Abdel Nasser stod i spetsen för på 1960-talet.

En bloggare i Gaza, Yasmeen El Khoudary, har samma förnamn som den tunisiska jasminrevolutionen. Hon skriver på sin blogg A voice from Palestine om hur arabiska studenter i årtionden har memorerat dikter och sånger om arabisk enighet och om arabiska revolutioner, om frihet och självkänsla. Men hon trodde att allt detta dog med Gamal Abdel Nasser 1970.

”Vi har fått lära oss otaliga hemläxor om arabernas stolta historia och har lärt oss namnen på de stora vetenskapsmän, historiker, matematiker, filosofer, poeter och författare som var araber. Så länge vi kan minnas har vi memorerat dessa namn, i tjugo år eller mer. Men vi fick aldrig en chans att sjunga eller citera deras sånger och dikter, eller att se att barnbarnen till dessa stora araber levde upp till arvet från förfäderna.”

”Vi trodde inom oss att allt detta bara var ett spel, som aldrig skulle bli verklighet”, skriver Yasmeen El Khoudary, en ung forskare och frilanskribent som kommer från en av Gazas kända familjer.

Hon, som tidigare student vid American University of Cairo, berättar också om den nedlåtande attityd som många egyptier har visat mot palestinier. En del kallar det rasism.

I sin besvikelse rensade hon ut alla revolutionära sånger ur sin låtsamling. Hon låtsades inte om ordet arab när hon talade om sin identitet. Hon förlorade tron på araberna och de palestinska partier/politiker som hon såg som sinnebilden för självgodhet, girighet och hyckleri.

Men så kom ”den tsunami av hopp, rättvisa och frihetskänsla” som vräkte alla dessa känslor åt sidan och göt nytt liv i Yasmeen El Khoudarys identitet: jasminrevolutionen i Tunisien, 25-januari-revolutionen i Egypten och nu folkupproret mot Muammar Gaddafis diktatur i Libyen.

Här är några länkar till andra kända bloggar i arabvärlden som påverkat och påverkas av händelseutvecklingen, som egyptiska Sandmonkey, saudiska Saudi Jeans, bloggaren Wael Abbas Misr Digital från Kairo och Lina Ben Mhennis A Tunisian Girl från Tunis.

Så sist men inte minst bör nämnas Facebooksidan We Are All Khaled Said, sajten som mobiliserade tiotusentals egyptier till den första protestdagen den 25 januari i år. En sajt som bidrog till att förändra Egypten och hela Mellanöstern.

Om bloggen


Bitte Hammargren bloggar om det händelserika Turkiet och Mellanöstern. Var SvD:s korrespondent för Turkiet och Mellanöstern 2001-2012. Medverkar regelbundet i SvD, numera som frilans.
Baserad i Stockholm men är ofta på resa.

Mottagare av Publicistklubbens stora pris 2008.

Kom hösten 2014 ut med boken Gulfen – en framtida krutdurk (Leopard förlag).

Kontakta Bitte Hammargren