Om mellanöstern

Bitte Hammargren

Bitte Hammargren

Nätet exploderar av nya sajter från och om Mellanöstern. Res tillbaka till Egypten, turista i vårt land igen, manar en sida som just skapats på Facebook efter diktatorns fall.


Just så säger också väldigt många egyptier man träffar:

– Tala om för ert folk i Europa att vi tycker om turisterna, att det var Mubarakregimen som utlöste kaos under de sista dagarna och som gick ut med främlingsfientliga ord i de statskontrollerade medierna, heter det.

Det finns anledning att ta dessa egyptier på allvar. Endast i ett fåtal situationer har jag och SvD:s fotograf Yvonne Åsell känt av ett personligt hot under folkresningen. Tvärtom säger många ”välkommen” när de ser en utlänning.

Men visst finns det rötägg: Kriminella som har släppts ut ur fängelserna i städer där polisen lyser med sin frånvaro (det gäller inte turistområdena så vitt känt). Och den mobb som Mubarakregimen betalade eller uppmuntrade att gå lös på demonstranter och utländska journalister.

Men kassan som betalade den mobben kontrolleras av andra händer nu. Och i de statsägda medierna pågår en skinnömsning.

Egypten tar normalt emot en miljon turister i månaden. För att samhället ska komma på fötter behövs en ny ström av turister. I landet finns cirka 20 miljoner extremt fattiga. De är i desperat behov av framtidshopp, jobb, korruptionsbekämpning och satsningar på skolor och vård som fungerar även för de fattiga.

En annan FB-sajt är döpt till: Bli en del av den egyptiska revolutionen, tillbringa din semester i Egypten.

Libyer i exil börjar också synas allt mer på nätet. Här finns en sida som heter Dags för ett nytt Libyen

Läsare av bloggen är välkomna med fler förslag!

Om bloggen


Bitte Hammargren bloggar om det händelserika Turkiet och Mellanöstern. Var SvD:s korrespondent för Turkiet och Mellanöstern 2001-2012. Medverkar regelbundet i SvD, numera som frilans.
Baserad i Stockholm men är ofta på resa.

Mottagare av Publicistklubbens stora pris 2008.

Kom hösten 2014 ut med boken Gulfen – en framtida krutdurk (Leopard förlag).

Kontakta Bitte Hammargren
Fler bloggar