Annons

Om mellanöstern

Bitte Hammargren

Bitte Hammargren

Missa inte CNN:s intervju med IT-revolutionären Wael Ghonim som satt i isoleringscell i mer än tio dagar med ögonbindel för ögonen medan det egyptiska folket revolterade på gatorna.

När denne marknadschef hos Google, som levt i exil med fru och barn i Dubai, kom tillbaka till Egypten i januari dröjde det inte länge innan han blev kidnappad av säkerhetspolisen och förd till en hemlig arrestlokal. Han greps på den tredje dagen av protester, den 27 januari, och släpptes först i måndags, den 7 februari.

Wael Ghonim sedan han släppts. Foto: AP

Wael Ghonim förklarar rakt ut att han och hans IT-kunniga vänner hade planerat att få ut folk på gatorna i den proteströrelse som kan kallar för en internetrevolution, eller Revolution 2.0

President Hosni Mubarak har suttit vid makten nästan lika länge som Wael Ghonim levat. Han och hans jämnåriga har fått nog. Dragkampen i Egypten har stått mellan en gammal tjurskallig envåldshärskare och det unga Egypten, så som det representeras av Wael Ghonim.

När han släpptes på måndagen fann han att Kairo var en förvandlad stad. Han berättar om hur stolt han blev över det egyptiska folket, men insåg också att flera av hans vänner fanns bland de mer än 300 personer som dödats under protesterna.

Den unge cyberaktivisten säger att han är beredd att dö, trots att han har mycket att förlora: Han säger sig jobba för världens bästa företag, har fru och barn som han älskar, men är ändå beredd att förlora allt detta för att nå sitt mål, ett fritt och demokratiskt Egypten.

– Jag säger till (vice president) Omar Suleiman: Kidnappa mig och alla mina kolleger. Sätt oss i fängeslse, döda oss. Gör vad du vill. Men du kan inte stoppa oss. Vi ska vinna tillbaka vårt land, som du och dina gelikar har förstört i trettio år. Nu räcker det.

Om bloggen


Bitte Hammargren bloggar om det händelserika Turkiet och Mellanöstern. Var SvD:s korrespondent för Turkiet och Mellanöstern 2001-2012. Medverkar regelbundet i SvD, numera som frilans.
Baserad i Stockholm men är ofta på resa.

Mottagare av Publicistklubbens stora pris 2008.

Kom hösten 2014 ut med boken Gulfen – en framtida krutdurk (Leopard förlag).

Kontakta Bitte Hammargren