Om mellanöstern

Bitte Hammargren

Bitte Hammargren

KAIRO

Trots utegångsförbudet som inföll redan klockan 16 på söndagen var det många människor som rörde sig ute i nattmörkret i Kairo. Luften var ovanligt ren att andas i denna 18-miljonersstad när så få bilar rör sig på gatorna.

Från NDP:s partihögkvarter rök det fortfarande efter den anlagda branden strax intill Egyptiska museet med dess ovärderliga skatter. Människor frågar sig varför inte regeringen skickade fram brandbilar för att släcka branden i NDP-byggnaden som hade kunnat leda till en kulturell katastrof av gigantiska mått om lågorna börjat slicka museibyggnaden också. Nu var det i stället demonstranter som bildade en mänsklig kedja för att skydda museet när branden i NDP-byggnaden intill härjade som värst.

Medan Nobelpristagaren och oppositionsledaren Mohamed ElBaradei för en stund sedan talade på Tahrirtorget på andra sidan Nilen vandrade jag runt i kvarteren i Zamalek på en av öarna i Nilen. Där rådde en mjuk, målmedveten och sammansvetsad stämning bland människor som bildat frivilliga vaktstyrkor och som bestämt sig för att inte släppa fram några vandaler och plundrare.

– I går grep vi folk i tre bilar som hade med sig vapen. Vi överlämnade de gripna till armén. Och i kväll har vi samarbete med en del av polisens specialstyrkor, men annars har polisen varit helt frånvarande på gatorna i Kairo i ett par dagar, sade några unga killar som stod vid de provisoriska vägspärrarna. Allt från blomkrukor till skottkärror fick duga när de byggde barrikader vid vägspärrarna.

Folket i vaktstyrkorna, varav många var beväpnade med klubbor (jag såg också en golfklubba), ansåg att plundringarna och vandaliseringen beror på att regimen har släppt kriminella ur fängelsena. Eller också, trodde många, kan det vara civilklädd polis som plundrar. ”Mubark som vill att det skapas kaos under demonstrationerna, så att utländska regeringar ska satsa på att hålla honom kvar”, sade unga killar med armbindlar på sig, vilket visar att de tillhör de frivilliga medborgargardena.

Alla man möter säger samma sak: krisen kan inte lösas om inte Hosni Mubarak går.

För övrigt råder det internetblackout för de flesta människor här i Kairo.

Om bloggen


Bitte Hammargren bloggar om det händelserika Turkiet och Mellanöstern. Var SvD:s korrespondent för Turkiet och Mellanöstern 2001-2012. Medverkar regelbundet i SvD, numera som frilans.
Baserad i Stockholm men är ofta på resa.

Mottagare av Publicistklubbens stora pris 2008.

Kom hösten 2014 ut med boken Gulfen – en framtida krutdurk (Leopard förlag).

Kontakta Bitte Hammargren
Fler bloggar