Om mellanöstern

Bitte Hammargren

Bitte Hammargren

TUNIS

Attacken mot de svenska vildsvinsjägarna – som i stundens hetta blev tagna för utändska legosoldater, ditkallade av den flyende diktatorn Ben Ali – har satt sina spår i det tunisiska folkdjupet.

– Är ni från Sverige? frågar en äldre farbror vid en tidningskiosk.

– Har de svenska jägarna som blev pryglade förstått att de gjorde fel som kom hit mitt under en folklig resning mot en avskydd diktator – och att det inte finns några civilklädda här med ärliga syften som åker omkring med vapenfodral i taxibilar? undrar han.

Några timmar senare, vid demonstrationen utanför det gamla enpartiväldet RCD:s högkvarter, möter vi fyra studenter som frågar varifrån vi kommer.

När de får höra att vi är från Sverige undrar en ung kille försynt om han får ställa en fråga.

– Vems är felet att det gick som det gick med de svenska jägarna?

– Vad det vi demonstranter  som gjorde fel eller var det jägarna som gjorde fel som kom hit mitt under en pågående revolution med sina vapen?

När han får höra att det finns gott om vildsvin i Sverige blir han ännu mer frågande till varför de åkte till Tunisien för att jaga sådana djur – och just nu.

De blåslagna svenska vildsvinsjägarna är numera väl kända efter inslag på tunisisk tv. Under ytan finns en rädsla för att Tunisien efter misshandeln ska uppfattas som fientligt inställt mot utländska turister. Inkomsterna från turismen behövs ju så väl för landets ekonomi.

Anders Öberg, blåslagen vildsvinsjägare som av misstag togs för legoknekt.

Foto: PER LUTHANDER

Om bloggen


Bitte Hammargren bloggar om det händelserika Turkiet och Mellanöstern. Var SvD:s korrespondent för Turkiet och Mellanöstern 2001-2012. Medverkar regelbundet i SvD, numera som frilans.
Baserad i Stockholm men är ofta på resa.

Mottagare av Publicistklubbens stora pris 2008.

Kom hösten 2014 ut med boken Gulfen – en framtida krutdurk (Leopard förlag).

Kontakta Bitte Hammargren
Fler bloggar