Om mellanöstern

Bitte Hammargren

Bitte Hammargren

”Grattis till mina tunisiska vänner, bröder och systrar. Ni har vunnit kampen om demokrati genom att tvinga fram ett slut på Ben Alis era. Jag är stolt över er. Hurra!” skriver en algeriska på de sociala medier som varit så viktiga för att sprida nyheter om protesterna i Tunisien.

I kväll kom besked om att en skakad tunisisk president, Zine El Abidine Ben Ali, gör eftergifter. Häromdagen anklagade han demonstranterna – som förvägras yttrandefrihet – för att vara ”terrorister”.

Sen tvingades han peta sin inrikesminister. Och i kväll kom beskedet till nationen att Ben Ali inte ställer upp för en ny presidentperiod. (Han brukar officiellt vinna dessa presidentval med farsartade siffror mellan 100 och 89 procent). Han lovar också att sänka livsmedelspriserna.

Hans hustru Leila uppges redan ha lämnat landet och tagit sin tillflykt till Dubai.

Kravallerna har även nått turistorten Hammamet. Då börjar det bli riktigt kännbart, för soltörstande européer börjar snart boka årets charterresor. Tunisien – till vilket svenska UD i dagsläget avråder alla icke nödvändiga resor – är med dessa kravaller med krav på bröd och frihet  inte längre lika lockande som turistmål.

A Tunisian Girl är en välbesökt blogg som har gott om bilder av undantagstillståndets Tunis och offren för polisvåldet.

Fédération internationale des Ligues de Droit de l’Homme uppdaterar löpande information från Tunisien.

Utvecklingen kan bli början till slutet för epoken Ben Ali. Men den tunisiska intifadan är också en larmsignal till andra arabiska polisstater.

Om bloggen


Bitte Hammargren bloggar om det händelserika Turkiet och Mellanöstern. Var SvD:s korrespondent för Turkiet och Mellanöstern 2001-2012. Medverkar regelbundet i SvD, numera som frilans.
Baserad i Stockholm men är ofta på resa.

Mottagare av Publicistklubbens stora pris 2008.

Kom hösten 2014 ut med boken Gulfen – en framtida krutdurk (Leopard förlag).

Kontakta Bitte Hammargren
Fler bloggar