Annons

Om mellanöstern

Bitte Hammargren

Bitte Hammargren

Iranier – och inte bara de – har just firat sin urgamla högtid,  Shab-e Yalda, som infaller just vid vintersolståndet, när solen står som lägst på himlen. (Dessbättre betyder det att ljuset börjar återvända, så visst är vintersolståndet värt att fira).

Så här berättar en svenskiranska om sina barndomsminnen av Yalda i Iran:

”Utan tvekan är Yalda-nätterna bland de finaste barndomsminnen jag har.  Samtidigt som Yalda är bland de första politiska symboler jag lärde mig använda i min ungdom.  Det är minnen av vackra, goda granatäpplen, vattenmeloner, pistagenötter och så hela släkten som sitter samlad. Vid midnatt läste de som kunde och ville dikter av den store poeten Hafiz. Och sist men inte minst bråkade vi syskon hela tiden. Nu är det dags att läsa Hafiz i denna kalla mörka Yalda-natten i Stockholm.”

Här är en länk med bilder av Yalda-firande i Iran.

God Yalda och God Jul!

Foto: DAN HANSSON

Om bloggen


Bitte Hammargren bloggar om det händelserika Turkiet och Mellanöstern. Var SvD:s korrespondent för Turkiet och Mellanöstern 2001-2012. Medverkar regelbundet i SvD, numera som frilans.
Baserad i Stockholm men är ofta på resa.

Mottagare av Publicistklubbens stora pris 2008.

Kom hösten 2014 ut med boken Gulfen – en framtida krutdurk (Leopard förlag).

Kontakta Bitte Hammargren