Annons

Om mellanöstern

Bitte Hammargren

Bitte Hammargren

Väljare protesterar framför kravallpolis i protest mot att de inte fick komma in i vallokalerna och rösta i byn Damas nära El Dakahlia. Foto: ALI AHMED/AP

Vad var det vi sa, kan den egyptiske regimkritikern och Nobelpristagaren Mohamed ElBaradei säga när andra valomgången i dags hölls i Egypten. Redan i somras manade han de egyptiska oppositionspartierna att bojkotta parlamentsvalet, men Muslimska brödraskapet, Nya Wafd och några till ville trots allt pröva sina chanser i första omgången den 28 november.

Men de blev grymt besvikna. ElBaradei och andra bojkottare fick vatten på sin kvarn när dessa oppositionspartier efter första omgången klagade på att valet varit riggat.

I första omgången fick Hosni Mubaraks styrande parti NDP (kallat watani i Egypten) 95 procent av de mandat som då stod på spel, vilket fick Brödraskapet att bojkotta andra omgången. Endast 15 procent av de registrerade väljarna har brytt sig om att rösta, säger oberoende valobservatörer medan officiella källor talar om 35 procent, rapporterarJeune Afrique från Kairo idag.

Wafd, som anses stå regimen nära, vittnar om att partiet har blivit utsatt för ”fruktansvärda påtryckningar” för att inte också det skulle bojkotta andra valomgången.

Valobservatörer rapporterar om mängder av exempel på valfusk. Ofta utförs de av huliganer som betalas och släpps fram av säkerhetsstyrkorna, eller ibland av enskilda, penningstarka kandidater.Carnegie Endowment for International Peace ger exempel på hur det går till:


Coercion and intimidation also featured in the Egyptian elections,
primarily perpetrated by “baltagiyya,” thugs hired either by the
security services or by individual candidates. Thugs kept voters out of
certain polling stations for hours at a time, expelled civil society
monitors and journalists by force, and intimidated or beat up campaign
workers or thugs working for other candidates. A few of the thugs
reportedly worked for Muslim Brotherhood candidates, but the vast
majority appeared to be affiliated with the regime or the National
Democratic Party and were tolerated by uniformed security.

Att arabvärldens folkrikaste land utan protester från omvärlden kan hålla ett parlamentsval som döms ut som riggat av oppositionella från olika grupperingar är nedslående för dem som hoppats på en demokratisering i arabvärlden.

Det bådar illa inför nästa års presidentval i Egypten och för ett land som slits av sekteristiskt våld, polisvåld, korruption och fattigdom. Dessutom står landet inför ett osäkert maktskifte.

Ett val som betraktas som farsartat kan bara fördjupa den politiska krisen i landet.

Om bloggen


Bitte Hammargren bloggar om det händelserika Turkiet och Mellanöstern. Var SvD:s korrespondent för Turkiet och Mellanöstern 2001-2012. Medverkar regelbundet i SvD, numera som frilans.
Baserad i Stockholm men är ofta på resa.

Mottagare av Publicistklubbens stora pris 2008.

Kom hösten 2014 ut med boken Gulfen – en framtida krutdurk (Leopard förlag).

Kontakta Bitte Hammargren