Annons

Om mellanöstern

Bitte Hammargren

Bitte Hammargren

I den digitala miljön är det lätt att väva in många nya trådar i varpen. På mitt senaste blogginlägg – Mellanösterns många identiteter – kan jag citera två av läsarreaktionerna.

Det ena kommer från Leo som skriver:

”Du glömde bort den allra äldsta och fortfarande levande kulturen i Mellanöstern – judarna.”

Mitt svar: Säg det blogginlägg om Mellanösterns identiteter som kan spänna över hela fältet. Här var inte avsikten att vara heltäckande, utan här skrev jag om Vatikanens Mellanösternsynod och om de kristnas flykt från framför allt Irak. Samt om olika kristna gruppers förhållningssätt till arabisk kultur och det arabiska språket.

En annan läsare med starka minnen av Libanon skriver:

”Blir lite rädd över hur de sekulära och kristna i MÖ har trängts undan under de senaste 20 åren. En del av skulden, kanske en stor del, ligger hos sådana som Lebanese Forces och Falangistpartiet i Libanon. De senare lierade sig med Israel under 80-talet av opportunistiska skäl. Det gick inte så bra, och nu får Mellanösterns kristna kanske betala priset. Även i Irak, vars kristna befolkning mig veterligen inte har haft en möjlighet att driva några egna politiska linjer.

De kristna i MÖ är idag givna måtlavlor för sådana som al-Qaida och shiitiska fundamentalister. Därav massflykten av kristna ifrån MÖ. Det är en enorm förlust för MÖ i allmänhet och Levanten i synnerhet.”

De kristna i Libanon är delade mellan olika block idag. Det som hörs från Libanon är oron för ett nytt inbördeskrig triggat av reaktionerna på de åtal som FN:s mordutredare efter Haririmordet väntas lägga fram. (Det är nu mer än fem år sedan de inledde sitt arbete så det är hög tid för dem att komma till ett avslut). International Crisis Group har mer att berätta.

I värsta fall kan vi vänta oss nya flyktvågor från Mellanöstern.

Om bloggen


Bitte Hammargren bloggar om det händelserika Turkiet och Mellanöstern. Var SvD:s korrespondent för Turkiet och Mellanöstern 2001-2012. Medverkar regelbundet i SvD, numera som frilans.
Baserad i Stockholm men är ofta på resa.

Mottagare av Publicistklubbens stora pris 2008.

Kom hösten 2014 ut med boken Gulfen – en framtida krutdurk (Leopard förlag).

Kontakta Bitte Hammargren