Annons

Om mellanöstern

Bitte Hammargren

Bitte Hammargren

Saudiarabien är motsägelsefullt. Å ena sidan en amerikaniserad konsumtionskultur. Å andra sidan en islamisk stockkonservatism, en religionstolkning på ytterlighetskanten.

Så dömdes nyligen en kritisk journalist i norra Saudiarabien, Fahd al-Jukhaidib, till 50 piskrapp och två månaders fängelse för påstådd uppvigling. Han ska enligt domstolen ha uppmanat människor att samlas framför elverket i staden Qubba i norr.
Human Rights Watch skriver dock att journalisten endast rapporterat om att människor samlats framför elverket i protest. Han har överklagat och är tills vidare fri.

När Tucholskypriset igår delades ut till den afghanske författaren, tecknaren, journalisten och läkaren Samey Hamed i Stockholm poängterade Internationella PEN:s vice ordförande Eugene Schoulgin att det är viktigt att vi inte glömmer bort alla de fängslade författare och skribenter världen över som inte hör till de stora och globalt kända namnen.

Som Fahd al-Jukhaidib, med andra ord.

Human Rights Watch (HRW) visar hur motsägelsefullt Saudiarabien är:

“Kung Abdullah har uppmanat medborgarna att ta upp legitima klagomål”, säger Christoph Wilcke, Mellanösternexpert vid HRW.
”Men de som gör så kan vänta sig offentliga piskrapp och fängelse”.

Men det finns också mer hoppfulla tecken från kungariket. Saudiarabiens främste islamiske rättslärde, stormuftin Sheikh Abdul Aziz Al Sheikh, har mitt under den muslimska högtiden Eid al-Adha, och från berget Arafat inför pilgrimer från hela världen, hållit en predikan om det inte finns något utrymme för terrorism i islam.

Rådet för amerikansk-islamiska relationer, CAIR, i Washington välkomnar stormuftins predikan på den viktigaste dagen i den muslimska kalendern. CAIR säger att ”detta uttalande från islams andliga huvudstad en gång för alla bör göra slut på alla falska påståenden om att muslimska ledare inte fördömer terrorism”.

Läs mer om CAIR:s uttalande här.

Eid Mubarak!

Om bloggen


Bitte Hammargren bloggar om det händelserika Turkiet och Mellanöstern. Var SvD:s korrespondent för Turkiet och Mellanöstern 2001-2012. Medverkar regelbundet i SvD, numera som frilans.
Baserad i Stockholm men är ofta på resa.

Mottagare av Publicistklubbens stora pris 2008.

Kom hösten 2014 ut med boken Gulfen – en framtida krutdurk (Leopard förlag).

Kontakta Bitte Hammargren